Ülősztrájkoltak a pécsi gimnazisták

Vágólapra másolva!
A pécsi diákok már csütörtök kora reggel folytatták a tandíjellenes tüntetést. Több középiskolában és az utcán is tiltakoztak a diákok.
Vágólapra másolva!

A Bama.hu tudósítása szerint 50-100 egyetemista élő láncot alkotott a pécsi városháza előtt. Eközben a középiskolások ülősztrájkja is megkezdődött. A Bama.hu helyszíni tudósítója szerint a Leőwey Klára Gimnázium díszterme zsúfolásig megtelt tiltakozó gimnazistákkal, legalább 400-an lehetnek. Az egyetemistákat sem a városházára, sem a Leőwey gimnáziumba nem engedték be. A gimnáziumban arra hivatkoztak, hogy a rendezvény zártkörű.

A fiatalok ugyanakkor folytatták a tegnapelőtt megkezdett plakátolást: a közelmúltban újságokban és óriásplakátokon látott, IMF-et kritizáló kormányzati hirdetések mintájára készítették el saját verziójukat.

Kilenckor a pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központban is demonstrálni kezdtek a tanulók. Több osztályban egész délelőttre szervezik az ülősztrájkot.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Hétfőn és szerdán több városban demonstráltak a diákok a keretszámok durva megvágása ellen. A hallgatók elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány 10 ezerre csökkenti az ingyenes felsőoktatási helyek számát. Itt elolvashatja a budapesti diákok szerdai tüntetéséről szóló riportot.

Szombathelyen petíciót olvastak fel a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának (SEK) hallgatói csütörtökön a városi közgyűlés ülésén.

A szombathelyi városháza üléstermében 12 hallgatóból álló küldöttség jelent meg, majd néhányan a kormány felsőoktatási átalakítási terveit bíráló plakátokat osztottak szét.

Hurtik Péter, a SEK hallgatói önkormányzatának elnöke ezt követően felolvasta petíciójukat, amely szerint a felsőoktatást hátrányosan érintő intézkedések veszélyeztetik a Savaria Egyetemi Központ karain folyó oktatást és az intézmény létét is. A hallgatók petícióját a betegsége miatt távol lévő Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester helyett Marton Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester vette át. A SEK hallgatói ezután a Vas megyei kormányhivatalba mentek, ahol szintén átadták petíciójukat.