Örökre börtönbe küldhetik az óbudai liftes rablót

Vágólapra másolva!
Elfogta a rendőrség azt a 22 éves férfit, aki az elmúlt hónapokban Óbudán háromszor is kirabolt otthonukba hazatérőket, egyiküket meg is ölte. Visszaesőként a három csapás intézményi rendszerét alkalmazhatják vele szemben, ami akár a legsúlyosabb ítélet kiszabását is maga után vonhatja.
Vágólapra másolva!

Közterületen fogták el kedden a hasonló erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt büntetett előéletű budapesti P. Tamást, aki a terhére rótt bűncselekményt elismerte - mondta el Szigeti József rendőr alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi főosztályvezetője. P. Tamást ezután őrizetbe vették, és előzetes letartóztatását kezdeményezték.

A gyanúsított október 7-én 22 óra körül Budapest III. kerületében egy Raktár utcai társasház liftjében többször megszúrt egy hazaérkező nőt, aki belehalt sérüléseibe, majd ellopta a táskáját.

Répási Dániel, a BRFK bűnügyi főosztálya életvédelmi osztályának nyomozója arról beszélt, hogy az ügyben eljárást indítottak ismeretlen tettes ellen emberölés megalapozott gyanúja miatt, és ennek során megállapították: egy szintén óbudai, Amfiteátrum utcai társasházban ugyancsak a liftben támadtak meg egy hazaérkező nőt október 21-én, ebben az esetben a sértett a liftben átadta az értékeit. Hozzátette: december 7-én "kísértetiesen hasonló bűncselekmény" történt az óbudai Madzsar József utcában, szintén egy társasház liftjében, itt is volt erőszakos cselekmény.
A férfi a feltételezések szerint mindössze néhány ezer forintot szerzett a rablások során.

Az Országgyűlés 2010 nyarán módosította a büntetőjogi szabályozást, amely a "három csapás" elvével a legsúlyosabban bünteti az elkövetőket. E szerint a bűnismétlő, erőszakos bűncselekményeket elkövetőknél a harmadik bűncselekmény elkövetése után a büntetési tétel felső határa megduplázódik, és ha ez eléri a húsz évet, az automatikusan életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.