Pannon parkkal bővül az állatkert

Vágólapra másolva!
A jövő szeptemberben megszűnő Vidám Park helyére a János vitéz történetére felfűzött meseparkot és hatalmas üvegkupolával fedett szubtrópusi élménycsarnokot építenének - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az Állat- és Növénykert 15 milliárd forintos fejlesztéssel pannon parkkal bővül a tervek szerint a Vidám Park területén - írja a szerdai Magyar Nemzet.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a lapnak elmondta: a Vidám Park helyén létesülő pannon park nem szakít a hagyományokkal, az évszázados "Lizsét és vurslit" tekintik előképnek. A Fővárosi Közgyűléshez benyújtott koncepció szerint a gépek parkja helyett az élőlények, az állatok, a növények és az emberek parkját kell megteremteni, miközben meg kell szüntetni a zajt, a tombolást, a diszkóhangulatot.

A Vidám Park megóvandó műemléki játékaira - a körhintára, a sárkányos hullámvasútra, a klasszikus barlangvasútra - épül a terv egyik része, a magyar mesék kertjének kialakítása. A területen, a mai állatkert Vidám Parkhoz közelebb eső végében működő állatsimogató és pónipark kibővítésével egyfajta tündérkertet hoznának létre. A barlangvasút János vitéz történetét fűzné tovább, kalandparkjában szerepet kapna az elvarázsolt kastély kertje is.

A leglátványosabb állatkerti változást a pannon ősvadon létrehozása jelentheti. A megépítendő 30-40 méteres belmagasságú üvegkupola alatt földön, vízen és levegőben is zajlik majd az élet. A futurisztikus biodóm egészen a 10 millió évvel ezelőtti miocén korba vezetné vissza a látogatókat, amikor a Kárpát-medence mai formája kialakult. Egyszerre legalább kétezer ember férne el itt, ahol szubtrópusi erdő burjánozna, és lenne egy hajózható folyócska is.

Persányi szerint a Széchenyi fürdő használt meleg vizére alapozva működhetne a park. "Ezzel a hővel most a Városliget feletti eget fűtik" - mondta.