Orbán: Megmondtuk előre, hogy mit tervezünk a felsőoktatásban

Vágólapra másolva!
Döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk - írta válaszlevelében Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Dávidnak, a HÖOK elnökének, aki előzőleg szerda délutánra hallgatói fórumra hívta meg a kormányfőt. Orbán szerint a felsőoktatási átalakítási terv részleteit már tavaly megosztották Nagy Dáviddal, így most Balog Zoltánhoz irányította őket egyeztetni.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor jó emlékekkel gondol vissza a diákok delegációjával történt múlt évi parlamenti tárgyalására, amelyen Nagy Dávid is részt vett - derül ki abból a levélből, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a sajtófőnöke, Havasi Bertalan útján tett közzé kedden délelőtt.

"Bizonyára emlékszik rá, hogy az akkor parlamenti vita alatt álló felsőoktatási törvényről szóló megbeszélésünkön részletekbe menően mutattam be önöknek a felsőoktatás több lépcsőben történő átalakításának tervét. A rektori konferencia is megtisztelt azzal bennünket, hogy a felsőoktatás átalakításáról érdemi egyeztetésekbe bocsátkozott. Úgy érzem, döntéseinkkel semmilyen meglepetést sem okoztunk" - fogalmazott levelében a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány megalakulása óta nyílt lapokkal játszik, legyen szó a nyugdíjrendszer, az önkormányzati rendszer, az egészségügyi rendszer, az adórendszer vagy éppen a közszolgáltatások átalakításáról. "Erre a nyíltságra a jövőben is számíthatnak" - írta. "A szakmai egyeztetések céljából kérem, keressék bizalommal Balog Zoltán miniszter urat" - zárta a hallgatói érdekképviselet vezetőjének írt levelét a kormányfő.

Hétfőn az ország több pontján tartottak tiltakozó megmozdulásokat a diákok. Szegeden összeláncolva, a kormányhivatal elfoglalásával, Budapesten vonulással és hídlezárással tüntettek a kormány felsőoktatási átalakítási tervei, a keretszámok csökkentése ellen a hallgatók. Este közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy kifejezze szolidaritását budapesti és vidéki társaival.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedd délutánra megbeszélésre hívta a HÖOK elnökségét a minisztériumba.