Meg sem hökkentek a fideszesek a hídlezáró diákokon

ELTE TTK, hallgatói tiltakozás, A Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumának résztvevői a Kossuth téren
Vágólapra másolva!
Tüntessenek csak, a vélemény szabad, a gyülekezés is szabad - ilyesmit ismételgettek azok a fideszes képviselők, akiket arról kérdeztünk, mit gondolnak a kormány döntései miatt hidakat lezáró és utakat eltorlaszoló diákokról. A tiltakozás jogosságáról nem voltak hajlandók beszélni, egyikük annyit jegyzett meg ingerülten: "Nincs tandíj, ne kelljen elmondanom ugyanazt."
Vágólapra másolva!

Az államilag finanszírozott egyetemi és főiskolai helyek számának radikális csökkentése miatt hétfőn több városban is tüntettek a diákok. Budapesten két hidat is elfoglaltak egy időre, és végigvonultak a városon, érintve a Parlamentet. A tüntetéseket az váltotta ki, hogy a kormány a múlt héten drasztikusan lecsökkentette az államilag támogatott felsőoktatási helyek számát, ami lényegében azt jelenti, hogy a nagy többség számára fizetőssé teszi a felsőoktatást 2013-tól. A kormány ezt nem ismeri el, azt állítja, a fiataloknak előbb-utóbb be kell látniuk, hogy a változtatások a javukat szolgálják. Az [origo] fideszes politikusokat kérdezett arról, mi a véleményük a megmozdulásokról és a kormány reakcióiról.

Demeter Ervin fideszes képviselő azt mondta a hétfő esti eseményekről: annyira nem érzi őket meghökkentőnek, mint ahogy a sajtóból tűnik. Többször is elismételte, hogy a vélemény szabad, a fiatalok törvényes keretek között úgy nyilvánítják ki azt, ahogy jónak látják. "Az lenne aggasztó, ha nem tüntethetnének" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy az ő idejében ez még nem volt ilyen egyértelmű. A hallgatók követeléseiről viszont nem akart véleményt nyilvánítani, csak azt mondta, nem ismeri a felsőoktatási átalakítás részleteit.

Ugyanezt ismételgette Balázs József képviselő is, mondván, a keretszámokat sem ismeri, csak annyit tud, hogy átalakítás van folyamatban. Arról sem akart beszélni, mi a véleménye az oktatási államtitkárság kommunikációjának hatékonyságáról a hétfői események fényében. Balázs szerint a diákoknak joguk és lehetőségük van kifejezni a nemtetszésüket, és képviselőként nagyon fontosnak tartja a gyülekezés szabadságát. "Én is voltam egyetemista, sok minden ellen elégedetlenkedtem, általában mindig az ellen, ami éppen volt" - mondta rejtélyesen, majd megjegyezte, az a forma, amit hétfőn a diákok választottak a tiltakozásra, talán nem a legjobb, inkább a jogszabályokhoz kellett volna igazodniuk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Kossuth térre is elvonultak a diákok (a galériáért kattintson)

Abban Demeter és Balázs is megegyeztek, hogy szerintük a vitát, illetve "nézeteltérést" az oktatási államtitkárság és a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) között tárgyalásos úton kellene rendezni. Erre lesz lehetőség kedden is: Balog Zoltán erőforrás-miniszter tárgyalni hívta a diákok képviselőit.

Dorkota Lajos (Fidesz) sokkal szigorúbban fogalmazott. "Nincs tandíj, ne kelljen elmondanom ugyanazt" - mondta kissé idegesen. Azt mondta, vitatja ami ellen a diákok tüntetnek. Ezzel együtt joguk van tüntetni, ha az más mozgását nem sérti. "Ami Szegeden történt, nagyon korrekt volt" - jegyezte meg a kormányhivatal vezetőjének magatartására utalva, aki nem lépett fel a megmozdulás ellen, és megígérte, hogy közvetíti az egyetemisták követeléseit a kormány felé. "Nyugodtan tüntessenek, azt támogatom, nyilvánvalóan lesz valamilyen eredménye" - tette még hozzá, de ennél többet nem akart mondani.

Csak egy KDNP-s képviselő volt hajlandó érdemben kommentálni a diákok megmozdulásait, ő viszont a neve elhallgatását kérte. A képviselőnek ambivalens érzései vannak a tüntetésekkel kapcsolatban. A kormányzati oktatáspolitika iránya szerinte alapvetően rendben van, mert a felsőoktatás átalakításra szorul, de ezt a komoly változást nem kommunikálják jól - magyarázta. Azt mondta, ha most lenne egyetemista, ő is tüntetne, és megérti a diákok elégedetlenségét, de a reformlépések végeredményben a hallgatók és az ország javát szolgálják. A jövő héten külön a felsőoktatásról lesz egy frakcióülés, ahol a képviselők elmondhatják a véleményüket, mert a tüntető diákokat és az elégedetlen hangokat komolyan kell venni - vázolta fel a kormánypárti képviselőcsoport programját.

Az [origo]-nak még reggel sikerült elérnie Horváth Zsolt fideszes képviselőt, aki állította, hogy nem is hallott a hétfő esti budapesti eseményekről, ezért nem tud róluk véleményt mondani.

Lesz olyan fideszes, akinek gondot okoz

Az [origo] tudósítójának kedden több névtelenséget kérve nyilatkozó fideszes képviselő is azt mondta: korábban is gyanították, hogy lesznek majd feszültségek a keretszámok drasztikus mértékű szűkítéséből, de arra, hogy hivatal-, egyetem-, illetve hídfoglalásig is elmennek a diákok, nem számítottak.

"Magunk közt szólva, egyetértek. Egy újabb, korábban minket támogató rétegbe rúgtunk bele, ráadásul úgy, hogy a 2008-as tandíjjal szembeni népszavazással pont azt próbáltuk bizonyítani, hogy egy Fidesz-kormány idején aztán biztosan nem kell hasonló sarcokra számítani. Ehhez képest a rendszerváltás óta legdurvább tandíjrendszert akasztjuk a nyakukba" - méltatlankodott egyikük.

Egy két gimnazista gyereket nevelő fideszes azt is elismerte, hogy a saját családjának is gondot okoz majd a két gyereke után évi többmilliós tandíj előteremtése, mert "azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a Diákhitel 2 megoldja a problémát". A tandíj finanszírozására kitalált új konstrukció és annak kommunikációja, hogy tanulmányai alatt a diáknak egy forintjába sem kerül a tanulás, szerinte szemfényvesztés, hiszen egy frissdiplomás fiatalnak az egész életét a végzés után kell megalapoznia a lakásszerzéstől a családalapításig, és "nem jó kiindulás, ha már a diploma megszerzéséért is évtizedekre eladósodik". A képviselő bevallása szerint a saját megtakarításaihoz nyúl inkább, és abból fizeti majd a költségtérítést, de nem engedi a tandíj miatt eladósodni a gyerekeit.


Ez történt hétfőn este Budapesten

A felsőoktatási keretszámcsökkentés ellen tiltakozó diákok hétfőn este két hidat is elfoglaltak egy félig spontán szerveződött budapesti demonstráción. Az államilag finanszírozott helyek radikális csökkentése miatt a Petőfi és a Lánchíd forgalmának leállítása mellett felvonultak és tüntettek a Corvinus campusánál, az ELTE bölcsészkaránál és a Parlamentnél is. Szegeden is akcióztak, ott ülősztrájkolók vették be magukat a kormányhivatal épületébe, Gödöllőn pedig a polgármesteri hivatal elé vonult egy csoport. Kedden az akciók folytatódtak, a diákok megszállták a helyi kormányhivatalt. A diákok szerdán még nagyobb tüntetésre készülnek. A tegnap esti budapesti tüntetésen történtekről itt olvashat összefoglaló riportot.

Az állami ösztöndíjas keretszámok 2010-2012 között 56 ezerről 31 750-re csökkentek, a 2013-14-es tanévben pedig csupán 10 480 diák részesül majd állami finanszírozásban, miközben a részösztöndíjasok száma 2013-ban 46 330 lesz. Ez azt jelenti, hogy jövőre a diákok nagy többsége csak teljes egészében a saját költségén vagy csak részben az állam által finanszírozva tanulhat tovább. A saját finanszírozást segíti a diákhitel, amit azonban vissza kell fizetni az államnak. A tiltakozásokra a kormány eddig lényegében annyit reagált, hogy nem lesz tandíj a felsőoktatásban, illetve, hogy a felsőoktatási rendszer átalakításának a diákok a nyertesei és nem vesztesei lesznek.

A hétfői tüntetést megelőző fórumot szervező Hallgatói Hálózat minderre kedden reggel úgy reagált, hogy "a kormány hülyének néz minket, és hazudik". "Hazugság, hogy az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában. Az állam csak és kizárólag 10 480 ösztöndíjasnak, a lakosság 1 ezrelékének fedezi a tanulmányait. Mindenki másnak tandíjat kell fizetnie, méghozzá az egyik legmagasabbat Európában. Az a Fidesz vezette be a tandíjat, amely 2008-ban leszavaztatta a jelenleginek egy sokkal csekélyebb mértékű formáját" - áll a szervezet közleményében. "Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyék a jövőnket!" - áll a szöveg végén.