Kormányhivatalt foglaltak el szegedi egyetemisták

Három szegedi oktató és negyven szegedi egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái, elfoglalták a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét
Vágólapra másolva!
A szegedi egyetemisták és tanáraik nem akarják zavarni a kormányablak napi működését, de magyarázatot várnak a kormánytól a "felsőoktatást romba döntő intézkedésekért".
Vágólapra másolva!

Három szegedi egyetemi tanár és negyven szegedi egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái, elfoglalták a Csongrád Megyei Kormányhivatal földszintjét hétfőn 11 óra után - közölte a Szegedi Tudományegyetem Hallgató Önkormányzata.

A közleményben az áll, hogy "a 40 aktivista a Kormányablaknál - amit a kormány, a magyar állampolgárokkal való kapcsolattartás céljából hozott létre - magyarázatot követel a felsőoktatást romba döntő intézkedések okaiért." Az egyetemisták a kormányablak működését nem akarják akadályozni.

Félnek, hogy bezárja kapuit a szegedi egyetem

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata (SZTE EHÖK) és a Hallgatói Hálózat (Ha-Ha) szegedi csoportja múlt héten alakított sztrájkbizottságot, azt követően, hogy a kormány elfogadta az új felsőoktatási törvényt, valamint a 2013-ra vonatkozó felsőoktatási keretszámokat.

Ezek alapján jövőre csupán 10 480-an vehetnének részt teljesen finanszírozott állami ösztöndíjas képzésben, ez a szám 16 670-el kevesebb az idei évinél. E mellett 46 330-an részösztöndíjas felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és osztatlan képzésben kezdhetnék meg tanulmányaikat. Mesterképzésben 16 ezren tanulhatnának, doktori képzésben 1300-an.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az SZTE EHÖK szerint, ha a keretszámok nem változnak, komoly esélye van rá, hogy bezárja kapuit a szegedi egyetem. Becslésük szerint az egyetem tizenkét karának a legjobb esetben is 60 százalékos hallgatói létszámcsökkenéssel kell számolnia, ami a hallgatói önkormányzat szerint három év alatt azt jelenti, hogy a hallgatói létszám a harmadára, nagyjából 10 ezer főre csökkenhet.

A tervek szerint jövőre a jogi és a gazdaságtudományok képzési területeken csak önköltséges formában lehet megkezdeni a felsőoktatási tanulmányokat. Továbbra is prioritás azonban a műszaki, a természettudományi, az informatikai, az agrár, illetve az orvos- és egészségtudományi képzési területek állami ösztöndíjas keretszámainak biztosítása.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a keretszámok ismertetése után bejelentette, hogy népszavazást kezdeményez a tandíjmentes felsőoktatásért, a röghöz kötés eltörléséért, és a jövő évi keretszámok azonnali felülvizsgálatáért.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely