Bundás kenyérrel vendégelték meg a hivatalfoglaló egyetemistákat

Vágólapra másolva!
Vendégként tekint a Csongrád megyei kormányhivatal az épületben tiltakozó hallgatókra - közölte Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója hétfőn a helyszínen.
Vágólapra másolva!

A demonstráló hallgatók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért a közt szolgáló hivatal vendégként tekint rájuk - mondta a főigazgató az MTI-nek, azt követően, hogy munkatársaival bundás kenyeret és forró teát osztott a fiataloknak. A földön ülő, bokájuknál összeláncolt diákok matracokat és székeket is kaptak.

Polner Eörs közölte, hogy a hivatal épületében reggel 8-tól este 8-ig van ügyfélfogadás, de 24 órás portaszolgálat üzemel, így a hallgatók a kormányablak zárását követően is maradhatnak.

Hétfőn délben három szegedi oktató és negyven szegedi egyetemista, köztük a Hallgatói Hálózat aktivistái kezdtek tiltakozó akcióba a Csongrád megyei kormányhivatal épületében. A hallgatók a kormányhivatal aulájában - amely álláspontjuk szerint közforgalmú tér - ülnek, lábuknál egy hosszú lánccal összekötve. Többüknél transzparensek láthatók, többek között "10 480 állami finanszírozott hely. Nem. Nem engedünk a kormánynak." felirattal.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke újságíróknak az épület előtt elmondta: az elmúlt egy évben az ötödére csökkent az államilag finanszírozott hallgatók létszáma, Szeged esetében ez azt jelenti, hogy a legtöbb egyetemi képzés veszélybe került. Akciójukkal a felsőoktatási keretszámok újratárgyalását szeretnék elérni.