Orbán: El kell érni, hogy 10 százalékkal olcsóbb legyen a távhő is

Orbán Viktor és Székyné Sztrémi Melinda polgármester sajtótájékoztatót tart a salgótarjáni városházán 2012. december 10-én. A kormányfő a város adósságállományának részleges állami átvállalásáról tárgyalt a város vezetőivel
Vágólapra másolva!
A tízszázalékos gázárcsökkentést a távhődíjakon is át kell vezetni - mondta Orbán Viktor hétfőn Salgótarjánban, ahol az önkormányzati adósságrendezésről és a nógrádi megyeszékhely problémáiról tárgyalt. A miniszterelnök azt mondta, a cél az, hogy 2014-ben hitelmentes legyen Salgótarján.
Vágólapra másolva!

A város fideszes polgármesterével, Székyné Sztrémi Melindával közös sajtótájékoztatón a kormányfő kijelentette: el kell érni, hogy a távhőszámlák összege is legalább tíz százalékkal csökkenjen 2013. január 1-jétől. A kabinet a múlt héten döntött arról, hogy jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.

Orbán Viktor azt mondta, természetesen tudja, hogy a gáz- és a villamosenergia-szektor befektetői veszteséget fognak elkönyvelni az árcsökkentés miatt, "na de vannak ebben az országban még pár milliónyian, akik az elmúlt években veszteségeket szenvedtek el". A válságban mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből - hangsúlyozta.

A mostani tízszázalékos rezsiköltség-csökkentés egy hosszabb folyamat első állomása - jelezte, hozzátéve, hogy Magyarországon a megélhetési költségek a fizetés akkora hányadát viszik el, ami párját ritkítja Európában.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy hitel- és adósságmentes város lehet 2014-ben Salgótarján. A megyeszékhely - idézte fel - azon kevés városok közé tartozik, amelyek már adóssággal léptek át a tanácsrendszerből az önkormányzati rendszerbe. Mint fogalmazott: a cél az, hogy Salgótarján úgy tervezhesse a 2014-es költségvetését, hogy abban az évben az adóssága utolsó forintjaitól is megszabadul.

Forrás: MTI/Komka Péter
Székyné Sztrémi Melinda polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök Salgótarjánban

Emlékeztetett, hogy három fronton zajlik az adósság elleni harc: az egyik az államadósság-csökkentés, a másik a családok megsegítése - amivel kapcsolatban az árfolyamgát igénybevételére buzdított -, a harmadik pedig a helyhatóságok adósságkiváltása. Megjegyezte, hogy az ötezer lakosúnál kisebb települések adósságkiváltása nem haladja meg a százmilliárd forintot.

A kormányfő azzal indokolta salgótarjáni látogatását, hogy a nógrádi megyeszékhely is azon volt szocialista iparvárosok közé tartozik - hasonlóan például Komlóhoz és Dunaújvároshoz -, amelyeket "általában kézlegyintéssel szoktak elintézni", mondván, menthetetlenek. Ő azonban úgy látja - folytatta -, hogy éppen ezek a városok jelentenek igazi mutatványt, vagyis ha ezeken a településeken sikerül érzékelhető eredményt elérni, akkor kijelenthető, hogy "csináltunk valamit, amire érdemes odafigyelni".

A salgótarjáni öblösüveggyártás esetleges kormányzati támogatásával összefüggő kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a kabinet dolgozik azon, hogyan tudna pénzügyi lehetőséget teremteni azoknak a magyar vállalkozásoknak, amelyek ha felfuttatják a termelésüket, importot váltanak ki.