Az időjárás miatt hagyja ki Áder a Nobel-békedíj átadását

Vágólapra másolva!
Előzetes terveivel ellentétben mégsem utazik el Áder János köztársasági elnök a Nobel-békedíj hétfői, oslói átadási ünnepségre, mivel az időjárási viszonyok miatt törölték az államfő repülőjáratát.
Vágólapra másolva!

Az időjárási viszonyok miatt törölték azt a repülőjáratot, amellyel Áder János köztársasági elnök Oslóba utazott volna a hétfői Nobel-békedíj átadási ünnepségre, így az államfő nem vesz részt a rendezvényen - közölte Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatója vasárnap az MTI-vel.

A köztársasági elnök Németországon keresztül utazott volna a norvég fővárosba, de az erős havazás miatt a törölték a járatát - tette hozzá.

A díjat odaítélő ötfős testület október közepén döntött úgy, hogy az idei díjat az EU kapja, amiért hat évtizeden át járult hozzá a béke, a demokrácia és az emberi jogok előmozdításához, 1989 után pedig a kelet-európai államok stabilizálásához.

A bejelentést Európa-szerte tiltakozással fogadták a civilek. Legutóbb egy nappal a díjátadó előtt, a ceremónia helyszínén, Oslóban tüntettek.