A hétvégén 444 autó akadt el az utakon

Vágólapra másolva!
A hivatásos erők több mint kétezer szakembere a hétvégén 178 embert mentett meg a téli időjárás káros következményeitől. Az országban 444 jármű akadt el hótorlaszok miatt, átmenetileg két települést zárt el a hó a külvilágtól, és a leghidegebb Csongrádban volt.
Vágólapra másolva!

A hivatásos katasztrófavédelmi erők, a rendőrség, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a mentők, a közútkezelők, a polgárőrök és a karitatív szervezetek a hétvégén összesen 2188 szakemberrel és 1118 eszközzel vettek részt a téli időjárással összefüggő különböző káresetek felszámolásában.

Összesen 178 embert sikerült a téli időjárás káros következményeitől megmenteni, közülük ötvennégyet a kihűléstől. A mentők kilencvennyolc embert láttak el, ők a síkos úton, illetve közúti és egyéb balesetekben sérültek meg, kórházba hat embert kellett beszállítani, húszan pedig szén-monoxid-mérgezést szenvedtek.

A hétvégén tizenhét megye és a főváros területét fedte be hótakaró. A legtöbb helyen még nem alakult ki összefüggő hóréteg, de Somogy megyében helyenként a 30 centimétert is elérte a hó vastagsága. A legalacsonyabb hőmérsékletet, -13 fokot Csongrád megyében mérték, de több megyében is mértek -10 foknál hidegebbet.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
Makó környékén így autóztak

Átmenetileg két település - Bácsszentgyörgy, Lovászhetény-Pusztakisfalu - volt elzárva a hó miatt, valamint Baranya megye négy településén - Egyházasharaszti, Old, Alsószentmárton, Siklósnagyfalu - a vízszolgáltatás szünetelt. Mezőhegyes és Battonya között a vasútvonal hótorlaszok miatt volt járhatatlan.

Az ország hét megyéjében - Bács, Baranya, Békés, Csongrád, Somogy, Tolna, Zala - összesen 444 jármű akadt el hótorlaszok, illetve egyéb akadályok miatt a hétvégén. Átmeneti útlezárások voltak az ország déli és délkeleti megyéiben, továbbá korlátozásokat vezettek be a teherforgalom vonatkozásában, és egyes útszakaszokon a hólánc használata is kötelező volt. A szerbiai hóhelyzet miatt a röszkei határátkelőt a teherforgalom elől lezárták.