Hóátfúvások nehezítik a közlekedést országszerte

Vágólapra másolva!
Országszerte teljes kapacitással dolgozik a hóakadályok megszüntetésén a közútkezelő. Délelőtt Csongrád megyében és Bács-Kiskun megye déli részén is több utat lezártak a havazás, a hóátfúvások miatt. Rengeteg jármű az árokba csúszott, Makó és Nagylak között csaknem százan vesztegeltek az elakadt járművekben.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform osztályának vasárnap esti tájékoztatása szerint továbbra is téliesek az útviszonyok a keleti országrészben. A legrosszabb Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés megyében a helyzet, de gondot okoz az időjárás az ország más részein is: a korábbi havazás és a hóátfúvások miatt Zala, Baranya, Csongrád és Bács-Kiskun megyében, valamint Tolna megyében Tamási és Szekszárd környékén jégbordás és havas útszakaszok nehezítik a közlekedést.

A közútkezelőnek országszerte mintegy 100 munkagépe és 600 munkatársa végzi az utak takarítását és síkosságmentesítését.

Az utak felszabadítását továbbra is nehezíti a szél, amely visszahordja az úttestre a lekotort havat, illetve az is, hogy a kamionok elakadása következtében kialakult kocsisor miatt a hómarók nem jutnak előre.

Forrás: MTI/Rosta Tibor
Makó térségében több utat is lezártak

Hófúvások miatt a 43-as főút Makó és Nagylak, valamint a 4414-es út Maroslele és Makó közötti szakaszát délelőtt le kellett zárni. Itt egy keresztbe fordult kamion miatt torlódtak fel a személyautók, autóbuszok, kamionok mintegy száz-százötven utassal. A nagylaki határátkelőhely üzemel, a 43-as út zárlatának feloldása után azonban torlódásra kell számítani a kilépőoldalon.

Csongrád megyében más utakon - Hódmezővásárhely, Kübekháza és Bordány közelében - is akadtak el járművek, ezért arra kérik az autósokat, aki teheti, halassza későbbre az utazást. Az útra kelők pedig csak téli gumival és teli tankkal induljanak el, és legyen takaró, meleg ital is a járműben.

A hajnali, reggeli órákban az 5508-as út Katymár-Bácsborsód, az 5501-es út Baja-Bácsbokod és Tótkomlós-Békéssámson közötti része szintén járhatatlan volt, ezeket a szakaszokat azonban mostanra már járhatóvá tették. Somogy megyében a 67-es főút Boldogasszonyfa és Simonfa közötti szakaszán a korábban elrendelt kötelező hólánchasználatot feloldották, ilyen intézkedés már sehol sincs érvényben.

Késnek a vonatok

Hosszabb menetidővel, átlagosan 25-30 perces késéssel közlekednek a vonatok az ország délkeleti vasútvonalain a havazás miatt - közölte a Mávinform. Az ország más területén jelenleg nem okoz fennakadásokat az időjárás. Szeged és Békéscsaba térségének több vasútállomásán váltóállítási gondok miatt vannak fennakadások.