Politikai harcra igen, lemondásra nem áll készen Semjén

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes sajtónyilatkozatot tesz a Miniszterelnökségen, plágium-ügy
Vágólapra másolva!
A KDNP elnökének szakdolgozatánál súlyos tudományetikai vétséget követtek el, Semjén Zsolt azonban visszautasította az erkölcsi vádakat, és azt mondta, politikai ellenfelei karaktergyilkosságra készülnek.
Vágólapra másolva!

Politikai karaktergyilkosságnak nevezte a miniszterelnök-helyettes szombati országházi sajtótájékoztatóján a szakdolgozatával kapcsolatban kirobbant ügyet. Semjén Zsolt kijelentette: politikai ellenfelei "fekete PR-ral" karaktergyilkosságot készülnek elkövetni ellene.

"Politikai vitára, politikai harcra készen álltam, és készen állok" - fogalmazott a kormányfő kereszténydemokrata helyettese, aki ugyanakkor minden erkölcsi természetű vádat visszautasított.

Családi, személyes, privát életbeli vagy akár egy húszéves dolgozat ürügye mögé bújva politikai harcot folytatni tisztességtelen - jelentette ki Semjén Zsolt, aki ugyanakkor azt mondta: elviseli, mert életcélja és küldetése a magyar nemzet újraegyesítésének szolgálata. Úgy fogalmazott: "Évi 150 ezer új magyar állampolgár, akikért mindent elviselek." Kiemelte: szakdolgozata elkészítésekor mindenben az ELTE oktatóinak iránymutatása szerint járt el, és senki elől nem titkolt el soha semmit.

Forrás: MTI/Földi Imre
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Miniszterelnökségen adta sajtónyilatkozatát

A kormányfő helyettese emlékeztetett arra, hogy kezdetektől teljes nyitottsággal és nyíltsággal járt el ebben az ügyben, és az összes létező dokumentumot - indexeket, szakdolgozatokat - nyilvánosságra hozta az interneten. Semjén Zsolt megjegyezte: az ELTE-dolgozata az egyetemnek meg sem volt.
Kitért arra is, hogy tíz féléven keresztül az összes bizonyítványa vagy jeles, vagy kitűnő volt, és a diplomája is jeles minősítésű "noha az ELTE oktatói nem vádolhatók sem most, sem akkor jobboldali elfogultsággal". "Azt gondolom, szerénytelenség nélkül, hogy a szakmai kompetenciám és a hozzáértésem, az nem kérdőjelezhető meg" - mondta.

Szerinte az érintett oktatóknak a vitatott szövegeket szükségszerűen ismerniük kellett. Semjén Zsolt feltette a kérdést: ha bármilyen tudományetikai vétséget követett volna el, vagy bármilyen probléma lett volna, miért nem jelezték akkor, miért most, húsz év után akarják pellengére állítani? Semjén Zsolt kijelentette: teljes jóhiszeműséggel járt el akkor és most is, és ezért minden erkölcsi természetű vádat visszautasít.

Az ELTE bizottsága megállapította: súlyos tudományetikai vétséget követtek el Semjén Zsolt szakdolgozatánál. Saját szabályai miatt azonban az ELTE nem tehet semmit.

A miniszterelnök-helyettes nem válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy tervezi-e a lemondását.