Három főúton kötelező a hólánc használata

Vágólapra másolva!
A kedvezőtlen útviszonyok miatt Baranya megyében a 6-os és a 67-es főút mellett már az 56-os főúton, illetve Somogy megyében a 66-os főúton is kötelezővé tette a hólánc használatát. A négyből háromra estére is érvényben maradt a rendelkezés.
Vágólapra másolva!

A 67-es főúton Boldogasszonyfa és Kaposvár között, a 6-os főúton Mecseknádasd-Pécsvárad között, az 56-os főúton Bátaszék térségében, a 66-os főúton pedig Szentbalázs és Gödre között kötelező a hólánc használata - közölte a Magyar Közút Nonfprofit Zrt. Az 56-os útra később visszavonták a rendelkezést.

Az érintett útszakaszokon a rendőrség ellenőrzi ennek meglétét, és csak a hóban való haladást segítő kiegészítővel rendelkező autókat engedi tovább. A katasztrófavédelem szerint ezeken a térségekben csak indokolt esetben érdemes útnak indulni, és előzetesen fel kell készülni a hóban való elakadásra, illetve útlezárásokra is.

Az alábbi útszakaszokon kötelező a hólánc:

- a 6-os főúton Mecseknádasd és Pécsvárad, a 167-es és 178-as km között
- az 56-os főúton Bártól Baranya megye határáig, a 32-es és 40-es km között
- a 66-os főúton Gödre és Szentbalázs, a 40-es és 48-as km között
- a 67-es főúton Boldogasszonyfa és Simonfa, a 16-os és 30-as km között



A déli összesítés alapján változatlanul esik a hó a Dunántúl dél-nyugati területein, illetve a Keszthely-Makó vonaltól délre. Zala, Somogy, Baranya, valamint Bács-Kiskun megye déli részéről és Csongrád megyéből havazást jelentettek. Intenzíven havazik Harkány és Kiskunhalas környékén. Harkány térségében sok helyen 10 centiméter feletti a frissen hullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatti, az Északi-középhegységben több helyen mínusz 9 fok alatti hideget mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel a legmagasabb fokú, azaz piros riasztást adott ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a komlói, a mohácsi, a pécsi, a pécsváradi, a sásdi, a sellyei, a siklósi, a szentlőrinci és a szigetvári térségban tapasztalható viharos erejű - 70 km/órát-t is meghaladó - szél hótorlaszokat képezhet, amelyek elérhetik az 50 centimétert is.

Havas a főutak burkolata Zala, Somogy és Baranya megyében. Latyakos burkolatot jelentettek Vasvár, Körmend és Zalaegerszeg térségéből. Keszthely, Marcali, illetve Kiskunhalas környékén hókásás szakaszokra is számítani kell. A mellékúthálózat burkolata a Dunántúl nyugati és déli területein havas, letaposott havas. Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havas. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, óránként 60 kilométer feletti a légmozgás erőssége.