Nagy hóval és széllel küzdöttek a Dél-Dunántúlon

Vágólapra másolva!
A Dél-Dunántúl után a Dél-Alföldre érkezett az intenzív havazás szombaton a nap folyamán az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint. Járhatatlan út nem volt, elzárt településről sem érkezett jelentés, ugyanakkor több helyen kötelezővé tették a hólánc használatát.
Vágólapra másolva!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel a legmagasabb fokú, azaz a piros riasztást adta ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt, mivel félő volt, hogy ezeken a helyeken a viharos erejű - az óránkénti 70 kilométert meghaladó - szél akár félméteres hótorlaszokat képezhet. Az ország déli megyéiben szinte egész nap havazott, helyenként több tíz centiméter hó hullott.

Este hatórakor a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy a megyében minden út járható, és bár folytatódik a havazás, enyhülhet a szél. Ennek ellenére még számítani lehet hótorlaszok keletkezésére.

Késő délután leállt a teherforgalom Horvátország felé az udvari határátkelőhelynél - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség internetes oldalán. A közlemény szerint a határrendészek a 3,5 tonna össztömeget meghaladó teherautókat nem engedik belépni Horvátországba. Baranya többi határátkelőhelyén nincs korlátozás.

Egyre nagyobb széllökések várhatók

A széllökések ereje az országban a nap folyamán jellemzően meghaladta az óránkénti 50 kilométert. Zala megye közútjain a havazás miatt csaknem harminc munkagéppel dolgoztak, az emelkedő útszakaszokon kamionok akadtak el - közölte a közútkezelő megyei igazgatóságának ügyeletese.

Forrás: MTI/Varga György
Árokba csúszott tartálykocsi mentése Csörnyeföld közelépen (még több havas kép a fotóra kattintva)

Baranyában az órák óta tartó intenzív havazás ellenére sem volt komolyabb probléma az áramellátásban. Hosszúhetényben, valamint Gerényesen, Vásárosdombón és Szigetváron több száz fogyasztó áramnélkül maradt egy időre, a hibát a szolgáltató estére kijavította.

A megyében a 6-os és a 67-es főúton, Somogy megyében a 66-os főúton kötelezővé tették a hólánc használatát. A rendelkezés egy ideig az 56-os főúton is érvényben volt, de ott már visszavonták.

Az M60-as autópályát az 57-es úti lehajtó és a bólyi lehajtó között hóeltakarítás idejére lezárták, a forgalmat az 57-es útra terelték, de estére feloldották a korlátozást. A katasztrófavédelem közölte: a MÁV-tól kapott tájékoztatás szerint Baranyában a vonatok menetrend szerint közlekednek, csak kisebb késések fordulnak elő.

Északon is csúszósak az utak

Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havasak az utak. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, óránként 60 kilométer feletti volt a légmozgás erőssége.

Forrás: MTI/Varga György
Egy másik árokba csúszott kamion Zala megyében (még több kép a fotóra kattintva)

A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak. A közútkezelő csaknem 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik országszerte a hó eltakarításán és az utak síkosságmentesítésén.