Örül a Fidesz Áder döntésének

Vágólapra másolva!
A kormánypárt nem bánja, hogy az államfő előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a választási eljárásról szóló törvényhez. Ha kell, újra előveszik az előkészítő anyagot.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint a választási eljárási törvénnyel kapcsolatos éles belpolitikai viták után fontos és indokolt, hogy a jogszabály hatálybalépését alkotmánybírósági döntés előzze meg. A kormánypárt ezért tiszteletben tartja és üdvözli, hogy Áder János köztársasági elnök előzetes normakontrollt kért a törvényről az Alkotmánybíróságtól - közölte Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Kifejtette: az Alkotmánybíróságnak harminc napja van arra, hogy a törvényről állást foglaljon, annak ugyanis bármely passzusát vizsgálhatja.

A Fidesz reméli, a jogszabály kiállja az alkotmányosság próbáját, de természetesnek tartja - mivel egy nagy terjedelmű, sok alapjogot érintő törvényről van szó -, hogy előfordulhat, az Alkotmánybíróság alkotmányellenességet állapít meg bizonyos részleteket érintően - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, utóbbi esetben a jogszabály nem lép hatályba, és az Országgyűlésnek végre kell hajtania az Alkotmánybíróság döntésének megfelelő változtatásokat.

Az előzetes feliratkozás lehetőségeivel összefüggő legerősebb államfői kritika azzal kapcsolatosan fogalmazódott meg - folytatta -, hogy a személyes regisztrációra nincs lehetőség bármely intézményben, csak a lakóhely szerinti jegyzőnél. Ha az Alkotmánybíróság ezzel a fontos technikai részlettel kapcsolatban alkotmányellenességet állapít meg, a parlament orvosolni fogja a kérdést - jelezte Gulyás Gergely.

Megjegyezte, semmilyen akadálya nincs annak, hogy ha az Alkotmánybíróság a törvény bármely részletét alaptörvény-ellenesnek nyilvánítja, akkor a Fidesz visszanyúljon a korábbi szakértői előkészítő anyagokhoz.