Népszavazást kezdeményeznek az egyetemisták

Vágólapra másolva!
A tandíjmentes felsőoktatás érdekében népszavazást kezdeményez és egyetemi megmozdulásokra készül a HÖOK a szerdán bejelentett keretszámcsökkentésre reagálva.
Vágólapra másolva!

Népszavazást kezdeményez és egyetemi megmozdulásokra készül a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - jelentette be Nagy Dávid elnök csütörtökön Budapesten.

A HÖOK csütörtökön kiáltványt adott ki a szerdán bejelentett keretszámcsökkentés miatt, amely szerint a szervezet a következő napokban megkezdi "a tandíjmentes, minőségi és európai továbbtanulás lehetőségét visszaállító népszavazási kezdeményezés és az ország felsőoktatási intézményeiben tervezendő akciók előkészítését, amelyekre várják a jelenlegi és leendő hallgatókat, valamint családtagjaikat és minden magyart". A HÖOK választmánya pénteken ül össze, ahol döntenek a tervezett egyetemi megmozdulásokról is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XKxJigAjnsrSM1tC

A kormány szerdán drasztikus keretszámcsökkentést fogadott el. Nemcsak a jogi és közgazdasági pályára készülők dolgát nehezíti meg (itt nem hirdetnek meg ösztöndíjas helyeket), hanem azokét a fiatalokét is, akik műszaki vagy természettudományos szakokra igyekeznek. Jövőre a kormány műszaki, informatikai és természettudományos területeken összesen mindössze 2850 államilag támogatott helyet hirdet meg. Ez az idén meghirdetett ösztöndíjas helyek nagyjából ötöde.