Megvan a Gripen-jelentés, de titkosítják

Vágólapra másolva!
Hónapokig kereste a Honvédelmi Minisztérium a Gripenek beszerzéséről készített jelentést, amely végül most előkerült az irattárból. A HM szerint indokolt volt a jelentés titkossá minősítése.
Vágólapra másolva!

Megtalálta a korábban elveszettnek hitt Gripen-jelentést a honvédelmi tárca, miután Hende Csaba honvédelmi miniszter átfogó vizsgálatot rendelt el a dokumentum felkutatására - tudta meg a Népszabadság. Az eredetileg 2007-ben készült, a Gripen vadászgépek beszerzésének vitatott körülményeit vizsgáló úgynevezett Vadai-jelentésről korábban a szakminiszter azt állította, hogy a dokumentum "hivatalosan nem is létezik" - írja a lap csütörtöki számában.

A honvédelmi tárca tájékoztatására hivatkozva az újság azt írta, hogy az irat szám nélkül, egy példányban készült, és nem ügyviteli úton továbbították 2007-ben a miniszterelnöknek, a dokumentumnak a mai Miniszterelnökség jogelődje adott számot. Ezzel a számmal került vissza a jelentés 2009-ben a honvédelmi tárcához, azon belül is a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal jogelődjének irattárába, ahonnan most előkerült.

A Honvédelmi Minisztérium a lappal azt is közölte, hogy a jelentés titkossá minősítése az alaki hibák ellenére tartalmilag indokolt volt.

A Vadai-jelentés

A nyolcvanöt oldalas dokumentumot még Gyurcsány Ferenc kormányfő utasítására Vadai Ágnes akkori honvédelmi államtitkár és néhány elemző készítette. Az iratnak csak egy szűk részét hozták nyilvánosságra, az egész csomagot az eredeti, államtitoknak minősülő lízingszerződés bizonyos részleteinek átemelése miatt negyvenöt évre titkosították.

A Vadai-bizottság egyebek mellett azt állapította meg, hogy közbeszerzési eljárás nélkül folytatták le a Gripenek beszerzését 2001-ben, továbbá a HM nem a Gripen, hanem az F-16-os típusú amerikai repülőgépek beszerzését javasolta a kormány nemzetbiztonsági kabinetjének, amely egyébként hivatalosan nem is lett volna jogosult ilyen döntést hozni. A beszerzés előtt az alapvető hadműveleti, műszaki és gazdaságossági követelményeket nem fogalmazták meg, nem készült teljes körű költségelemzés, és a szerződéskötés után sem volt tisztázott, hogy milyen forrásból kívánják finanszírozni a vadászrepülőgépek bérleti díját.