A pucolósoknak sehol sem könnyű

Vágólapra másolva!
Magyarországon több bűncselekmény miatt is körözték azt a férfit, aki megölt egy magyar a thaiföldi dzsungelben. A pucolósnak nevezett szökevényeknek nehéz dolguk van mindenhol, igazi szökevényparadicsom a diktatúrákon kívül nem létezik, ezekbe eljutni viszont nagyon drága. Aki kilóg a helyiek közül, azt vagy a rendőrök vagy a bűnözők szúrják ki előbb-utóbb. A lebukott szökevények elkerülni nem tudják a kiadatást, de egy kis műbalhéval akár hosszasan is tudják hátráltatni.
Vágólapra másolva!

Meggyilkoltak egy magyar férfit a thaiföldi dzsungelben, teste már oszlásnak indult, mikor múlt hét végén rábukkantak. A hatóságok szerint brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg: műanyag zsákba csomagolva, fején több késszúrás-nyommal találták meg. Az elkövető - aki csütörtökön ismerte be a gyilkosságot - szintén magyar, egy szökésben lévő elítélt, aki ellen Magyarországon hat körözés volt érvényben, sőt, egy nyolc éves börtönbüntetést is kiszabdtak rá. De hogyan tud elszökni Magyarországról és évekig észrevételnül bujkálni egy többszörösen keresett bűnöző?

"Mikor már kiadják az ember ellen akár csak az országos körözést, akkor szinte lehetetlen elszökni, mert a bűnözőt már Ferihegyen lekapcsolják" - mondta Lichy József, ügyvéd, akinek világszerte számos kiadatási ügye volt praxisa során. A legtöbb pucolós - ahogyan a várható büntetés elől külföldre szökő bűnözőket hívják - már a körözés kiadása előtt, jól előkészített tervvel vagy egy füles hallatán szökik el az országból.

Segítenek az árvák és a betyárbecsület

Az ügyvéd tapasztalatai szerint előfordulnak hamis okmányok, de azokat ma már nagyon nehéz megszerezni, házilag hamisítani pedig lehetetlen az ezerféle biztonsági megoldás miatt. A hamis személyazonossági adatokat tartalmazó eredeti útlevelekhez valószínűleg titkosszolgálati vagy más kormányzati kapcsolat szükséges, és az sem mindegy, hogy milyen ország papírjait szerzi meg a szökevény, mert egy orosz vagy egy ukrán útlevéllel biztosan szétmotozzák az embert - mondta Lichy. A gyilkosság gyanúsítottjának egyszerűbb feladata volt. A férfi izraeli-magyar kettős állampolgár, ezért a meneküléshez izraeli útlevelét használta, amelyben héber neve szerepelt, így a határőröknek nem szúrt szemet, hogy a magyarok körözik.

Forrás: AFP
Phuket az egyik kedvelt célpont

A pucolósok jellemzően olyan helyre szöknek, ahol olcsó az élet és a rendvédelmi szervek nem működnek akkora hatásfokkal, mint a nyugati országokban. Az ügyvéd tapasztalatai szerint a magyar szökevények között azért népszerű célpont Thaiföld, mert 2010 előtt nem adtak ki senkit Magyarországnak az ottani hatóságok, és azóta is csak évente három-négy embert hoztak haza. De jók a bujkálási feltételek is, mert a dél-kelet-ázsiai országban nagyon könnyű észrevétlennek maradni, feketén pedig akár tartózkodási engedélyt is lehet szerezni. Az ottani hatóságoknak a sok turista miatt egyáltalán nem tűnik fel egy európai és a bűnüldözés sem olyan szigorú, sőt, egy kis pénzzel szinte mindent el lehet intézni - mondta az ügyvéd.

Lichy József szerint Thaiföld népszerűsége mellett szól az is, hogy rengeteg magyar és más kelet-európai pucolós van az országban és a szökevények között van egyfajta betyárbecsület, ami ugyanakkor veszélyes is lehet. Sokszor a szövetségesnek tekintett pucolósok anyagi vagy más vádalku reményében akár fel is nyomhatják egymást.

Az egyetlen kényelmetlenség, hogy "háromhavonta ki kell menni valamelyik környező országba, hogy a lejárt vízumot megújíthassa az ember és így legálisan tartózkodhasson az országban" - mondta Lichy, akinek egyik korábbi, Thaiföldön bujkáló ügyfelét egy több százmilliós rablás miatt üldözték a magyar hatóságok. A szökevények jellemzően olyan kisebb közúti határátkelőt választanak, ahol nincs nagy forgalom. Lichy József ügyfele pont egy ilyen határátlépéskor bukott le, mert a laoszi határon rosszul töltötte ki a vízumkérő űrlapot és ez szemet szúrt a hatóságoknak.

Argentina is népszerű célpont Lichy szerint, mert ott van egy szabály, mely szerint ha az ember örökbe fogad két argentin árvát, akkor nem adható ki másik országnak, hiszen eltart két gyereket. Persze ehhez valószínűleg nagyon sok pénz kell - utalt a dél-amerikai hatóságok korruptságára az ügyvéd.

Barátságtalan helyen bujkálni sem jó

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint elméletileg Észak-Korea és más olyan ország is jó célpont lehet a szökevényeknek, amellyel Magyarországnak nincsen diplomáciai kapcsolata, azonban ezekre a helyekre csak politikai vagy komoly anyagi háttérrel lehet egyáltalán eljutni.

"Malawi is lehet célpont, de nem nagyon éri meg" - meséli egy magyar ügyvéd történetét Lichy József. Az ügyvéd ellopta az ügyfelek letéti pénzét, majd Malawiba menekült, ahonnan aztán egy év múlva saját maga repült vissza Magyarországra, annyira "forróvá vált a lába alatt a talaj". A férfi több tízmillió forintnak megfelelő pénzzel vágott neki Afrikának, ahol viszont mindenkinek feltűnt a gazdag fehér ügyvéd. A férfira rászálltak, kifosztották, többször össze is verték, majd elfogyott a pénze és inkább hazajött a magyar börtönbe, ahonnan várhatóan néhány hónap múlva fog szabadulni - mesélte Lichy.

Forrás: AFP/Christophe Archambault
A határátlépés mindig kockázatos

A közhiedelemmel ellentétben "totális tévhit, hogy akivel nincs kiadatási egyezményünk, abból az országból nem tudják megkapni a magyar hatóságok a szökevényeket" - mondta Lattmann Tamás nemzetközi jogász. A viszonosság nemzetközi jogi elve alapján Magyarország bármikor segítséget kérhet egy másik országtól bűnügyi esetekben.

Jogi szempontból nincs nagy jelentősége a kiadatási egyezményeknek, ugyanis legfontosabb mindig az adott ország jogrendszere, a kiadatási egyezmény csak megkönnyíti a bűnöző átadását. A kiadatási egyezmények esetében sem működnek automatizmusok, mert a kiadó állam bármikor megtagadhatja a kiadatást például saját politikai érdekeire hivatkozva. Julian Assange például Ecuador londoni követségén húzta meg magát úgy, hogy az ecuadori állam gyakorlatilag semmilyen érvvel nem tudta alátámasztani a Wikileaks-alapító menedék-kérelmét.

Apró bűncselekményekkel megúszható az itthoni büntetés

Lichy József szerint nem is a jogi, hanem a gyakorlati része a legnehezebb a kiadatási eljárásnak. A bűnözők időt tudnak nyerni azzal, ha az adott országban egy kisebb súlyú bűncselekményt, mondjuk egy könnyű testi sértést követnek el a börtönben. Ebben az esetben először a könnyű testi sértésért folytatják le a helyi büntetőeljárást és csak azután foglalkoznak a többi, külföldi országban történt bűncselekménnyel és a kiadatással. Extrém esetben azt is el lehet érni, hogy elévüljön a Magyarországon elkövetett bűncselekmény.

Más időhúzási lehetősége is van a kiadatásra váró bűnözőknek - meséli Lichy József -, ugyanis a repülőtársaságok nem mindig vállalják a bilincsbe vert bűnözők hazaszállítását. Többnyire hónapokba kerül, mire a hatóságok meg tudják szervezni az repülést, és sokszor az is előfordul az ügyvéd szerint, hogy a bűnözők műbalhét csinálnak a felszállás előtt, így a riadalom miatt még tovább tudja halogatni az utazást.