Idejött a Zsiga úr, és leaszfaltozták az utat

Miskolctapolca, Zsiga Marcell alpogármester háza előtti frissen aszfaltozott utca
Vágólapra másolva!
Váratlanul felújították az utat Miskolctapolca egyik utcájában, éppen ott, ahol pár nappal azelőtt Miskolc alpolgármestere, Zsiga Marcell vett házat. Az igazán problémás részeket kihagyták, és vízelvezető-árok is csak a fideszes alpolgármester háza elé került. A helyiek évek óta panaszkodnak az útra, szerintük nem véletlen, hogy ilyen hamar pont került a történet végére.
Vágólapra másolva!

"Most nézze meg, hogy néz ez ki" - mondta egy nyolcvanas éveiben járó férfi, miközben egy jó nagy gödörre mutatott a háza előtti utca közepén. Nem ez az egyetlen úthiba a miskolctapolcai Szathmáry Király Pál utcán. Az út kátyús, az aszfalt kidomborodik, és az utca szélén mindkét oldalt hömpölyög lefelé az olvadó hólé.

Az út csak a felső részen ilyen siralmas, az utcát kettészelő kereszteződés alatt új az útburkolat, és vízelvezető árok is fut az utca szélén. Ezen a szakaszon lakik Miskolc alpolgármestere, Zsiga Marcell, fideszes országgyűlési képviselő is. A szomszédok szerint az út alsó részét pár nappal azután újították fel, miután az alpolgármester megvásárolta az egyik házat, és odaköltözött.

Ott aszfaltoztak, ahol nem is kellett volna

"Idejött a Zsiga úr, és leaszfaltozták az utat" - mondta az [origo]-nak az utcában lakó egyik férfi, Regenyei György. Szerinte teljesen indokolatlanul kapott új burkolatot és vízelvezető árkot az utca alsó része, arra ugyanis eddig sem volt komolyabb a panasz. "Azért csinálták, hogy szép legyen, esztétikus" - mondta Regenyei. Szerinte a fentebbi résszel van probléma, ahol az ő háza is áll.

Fotó: Albert Ákos [origo]
Az út alsó részét felújították, a kereszteződés fölött viszont nem

"Lent pár kátyú volt, itt gerinces az út közepe, állandóan felakadnak az autók" - mondta. A helyi sofőrök már tapasztaltak, ottjártunkkor egy BMW száguldott keresztül az új úton. Amint a felső, rosszabb részhez ért, azonnal lelassított, de még így is huppant egyet miközben keresztülhajtott az utcán. Egy másik autós nem volt ennyire szerencsés, ő a Szathmáry utcából nyíló mellékutcában akadt fent az aszfalton egy jó nagy reccsenés közepette.

Miskolc önkormányzata közleményt adott ki arról, hogy miért volt indokolt az utca felújítása. Ez hosszasan részletezi, hogy a 2010-es árvíz után sok utcán kellett helyreállítani az utakat, ennek része a Szathmáry Király Pál utca burkolása is. 6,9 millió forint költöttek rá a beruházási sorokon megmaradó pénzmaradványból. A felújítást azzal indokolták, hogy az utcában található ingatlanokat csapadékos időjárás esetén elöntötte a lezúduló víz.

Árok is csak Zsiga háza elé épült

Regenyei is azt mondta, hogy a csapadékelvezetés rossz, esős időben folyamatosan az út szélén zúdul lefelé a víz az igen meredek hegyoldalra épített utcán. Azt mondta, már a polgármesternek is írt levelet, hogy meg kellene csinálni az utat, de a 60-as évek óta csak egy kisebb felújításra futotta.

Fotó: Albert Ákos [origo]
Új árok csak Zsiga Marcell házának oldalára került

Ezért is lepődtek meg a helyiek, amikor az alpolgármester beköltözése után egyszer csak lezárták az utca alsó részét, és építkezni kezdtek. "Hirtelen történt, csak néztünk" - mondta Regenyei, hozzátéve, hogy a lakóknak senki sem szólt előre, hogy fel fogják újítani az utat. A nyolcvanas éveiben járó szomszéd azt mondta, ő oda is ment a munkásokhoz, és azt mondta nekik, hogy fent is csinálják meg az utat, mert szükség van rá. Ők azonban csak annyit válaszoltak, hogy "az most nem tartozik ide".

"Nem így kellett volna megcsinálni" - mondta az [origo]-nak Nagy Zsigmond, aki az alpolgármester házával szemben él, az utca felújított részén. A felső rész szerinte is sokkal rosszabb állapotban volt, ráadásul a problémákat az alsó részen sem oldották meg teljesen. "Az esővíz elvezetés nincs megoldva, csak Zsiga Marcellnél" - mondta. Szerinte ugyanis az utcának annak az oldalán, ahol ő is lakik, továbbra is hömpölyög lefelé a víz. Vízelvezető árok ugyanis csak az alpolgármester oldalán található. "Mindkét oldalra nem lehet árkot rakni, mert akkor nem fér el az út, csatornát kellett volna építeni" - mondta Nagy. Azt is hozzátette, hogy mindezek ellenére is örülnek az útnak, mert így sokkal szebb az utca, de őket sem értesítették előre az építkezésről.

Nem ismerik Zsigát

A helyiek, akikkel ottjártunkkor beszéltünk, azt mondták, hogy nem nagyon találkoznak Zsiga Marcellal, ugyanis mindig korán megy, és későn jön haza. Szerdán próbáltuk elérni az alpolgármestert, aki mindeddig nem reagált a háza előtti aszfaltozással kapcsolatos kérdésekre. Titkárnője szerdán azt mondta, hogy Zsiga éppen tárgyal, ezért próbáljuk később keresni, ezután már senki sem vette fel a telefont, sőt később ki is kapcsolták.

Fotó: Albert Ákos [origo]
Az alpolgármester alig egy hónapja költözött új házába

Zsiga 2010-ben lett országgyűlési, illetve önkormányzati képviselő, valamint alpolgármester Miskolcon. A Győri kapu térségében szerzett mandátumot, a választási programjában többek között azt is megígérte, hogy "végre megépítjük a régóta jogosan szorgalmazott csapadékvíz-elvezetést a Győri kapu két oldalán érintett utcákban".

A képviselőt 2011 tavaszán 150 ezer forintra büntetette a Fidesz-frakció etikai bizottsága, mert két helyről vett fel költségtérítést. Ezt figyelmetlenséggel magyarázta, és elnézést kért. Később egy újságírói kérdésre azt mondta, hogy "biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból". Két nappal később nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írta, hogy az újságíró provokatív kérdést tett fel neki, a válaszát pedig kiragadták a szövegkörnyezetéből.