Magyarország közepesen korrupt

Vágólapra másolva!
Az üzleti és a politikai élet összefonódik, az fékek meggyengültek - ezek jelentik a fő korrupciós kockázatot a Transparency International szerint. Az idei listán 176 országból 46. lett Magyarország.
Vágólapra másolva!

A Transparency International (TI) Korrupció Érzékelési Indexe (CPI) alapján rangsorolt 176 ország kétharmada erős korrupciós fertőzöttséget mutat, Magyarország az európai mezőny alsó harmadában szerepel - közölte a korrupcióellenes nemzetközi szervezet. Magyarország 2012-ben 55 pontot kapott a CPI-felmérésen, ezzel a vizsgált 176 ország közül a 46. helyet foglalja el - közölte a TI. Tavaly az 54. volt a vizsgált 183 ország között, de a tavalyi lista más módszertannal készült így a két eredmény nem összehasonlító - hívta fel a figyelmet a civil szervezet.

A legkevésbé korrupt ország Dánia, Finnország és Új-Zéland. A három ország holtversenyben az első helyen áll 90 ponttal, ezekben az államokban - a szervezet szerint - magas szintű a közérdekű információkhoz való hozzáférés és megfelelőek a közhatalmat gyakorlók magatartását szabályozó intézkedések. Afganisztán, Észak-Korea és Szomália ismét a lista végére került.

A TI értékelése szerint Magyarországot továbbra is súlyosan érinti a korrupció, az eddigiekhez hasonlóan komoly kihívást jelent a megfelelő elszámoltathatóság megteremtése és a korrupció legyőzése.

Bár Magyarország a régión belül továbbra is viszonylag jól teljesít, Észtország, Szlovénia és Lengyelország mögött a negyedik helyen végzett, az Európai Unió 27 tagállamából a 19. lett, így változatlanul az alsó harmadban helyezkedik el - mutat rá a TI Magyarország.

A korrupcióellenes szervezet kiemeli, hogy Magyarországon változatlanul magasak az üzleti és a politikai élet összefonódásából eredő korrupciós kockázatok, ami meghatározó tényezőként játszik közre a párt- és kampányfinanszírozás átláthatatlanságában, valamint abban, hogy a magán- és a csoportérdekek a közérdeket kiszorítva, megelőzve érvényesülnek a közhatalom gyakorlása és a döntéshozatal során.

A tájékoztatás szerint a fékek és ellensúlyok rendszere meggyengült, a kormány politikailag elkötelezett személyek kinevezésével igyekszik befolyásolni a tőle független állami intézményeket. Mindez összességében jelentősen csökkenti az állami intézményrendszer korrupcióval szembeni ellenállóképességét - írja közleményében a szervezet.

Javítás: cikkünk "Kicsit kevésbé korrupt Magyarország" címmel jelent meg, de a Transparency International helyreigazításában jelezte, hogy a tavalyi és idei listája a különböző módszertanok miatt nem összehasonlítható.