Vágólapra másolva!
Lakást, kocsihasználatot, két titkárt és ingyenes egészségügyi ellátást is biztosítana a Fidesz Mádl Dalmának, Mádl Ferenc volt államfő özvegyének egy szerdán benyújtott módosítás szerint. A fideszes Papcsák Ferenc egy közigazgatási javaslatcsomaghoz nyújtott be egy olyan indítványt, amely módosítaná a volt köztársasági elnökök és özvegyeik juttatásait, és ezek a változatások jelenleg kizárólag Mádl Dalmának kedveznek.
Vágólapra másolva!

Meglepő módosító indítványt nyújtott be szerdán az alkotmányügyi bizottság nevében a fideszes Papcsák Ferenc a Magyary Egyszerűsítési Programról szóló törvényjavaslathoz. A módosító ugyanis nem kapcsolódik a közigazgatási és területfejlesztési módosításokhoz, hanem a köztársasági elnök és özvegye juttatásairól szól.

A javaslat szerint januártól nemcsak a volt államfőket, hanem az elhunyt államfők özvegyét is kiemelt juttatás illeti meg. A volt köztársasági elnök özvegye az államtól kap lakást, kocsihasználatot, két titkárt és ingyenes egészségügyi ellátást. A javaslat szerint mindezeket az Országgyűlés Hivatal költségvetéséből kell finanszírozni. A hivatalnak biztosítania kell egy helyiséget a volt államfő vagy özvegye titkárságának, a rendőrségnek pedig sofőrt kell küldenie a volt államfő vagy özvegye kérésére a javaslat szerint.

Lex Mádl Dalma?

Ezt a módosítást egy ellenzéki képviselő rögtön "lex Mádl Dalmá"-nak nevezte, ugyanis jelenleg Mádl Ferenc az egyetlen elhunyt köztársasági elnök, így csak Mádl Dalma tudja igénybe venni ezeket a szolgáltatásokat. A jelenlegi törvény szerint csak a volt államfőket illetik meg azok a juttatások, amelyeket januártól Mádl Dalma is igényelhet.

A javaslatot benyújtó Papcsák Ferenc, az alkotmányügyi bizottság alelnöke kérdésünkre, hogy miért van szükség a változtatásra, azt mondta, hogy az egyszerűsítés miatt. A javaslat indoklásában a képviselő azt írja, azért van szükség a módosításra, mert "a volt köztársasági elnökök számára megállapított juttatásokat a hatályos törvény alapján több szervezet biztosítja, ezért célszerű a juttatások fedezetének egy helyen való kezelése és költségvetési megjelenése". Papcsák szerint a törvénymódosítás nem Mádl Dalma miatt született, mert minden államfői özvegyet megilletnek majd ezek a juttatások.