Nemzeti konzultációt indít a hajléktalanokról Orbán

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint ésszerűtlenül döntött az Alkotmánybíróság a hajléktalanokról, ezért nemzeti konzultáción kikéri a megyei jogú városokban élők véleményét. Ha a többség úgy akarja, az alkotmányt is módosítani fogják.
Vágólapra másolva!

Ésszerűtlen az Alkotmánybíróság (AB) döntése, amely kimondta, hogy lehet az utcán élni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben. A miniszterelnöknek az LMP-s Szabó Tímea azt kritizálta, hogy Orbán a hétvégén hasonló, az AB döntését ésszerűtlennek nevező kijelentést tett, és azt mondta: reméli, hogy Orbán nem veszi semmibe az AB és Szabó Máté ombudsman véleményét.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Orbán Viktor azok után, hogy elismételte korábbi véleményét, bejelentette, hogy nemzeti konzultációt szeretne indítani a hajléktalanság problémájáról a megyei jogú városokban. A miniszterelnök szerint, ha a többség akarata eltér majd az AB döntésétől, akkor úgy fogják módosítani az alaptörvényt, hogy ne lehessen alkotmányellenes a hajléktalanok kitiltása.

Az AB november közepén semmisítette meg a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát. Az AB megállapította, hogy sem a hajléktalanoknak a közterületekről való eltávolítása, sem a szociális ellátások igénybevételére való ösztönzése nem tekinthető olyan alkotmányos indoknak, amely megalapozná a hajléktalanok közterületen élésének szabálysértéssé nyilvánítását.