Hvg.hu: 750 betöltetlen rendőri állást szüntetnek meg Budapesten

Vágólapra másolva!
Hamarosan megkezdődik a Budapesti Rendőr-főkapitányság átalakítása, amely az évek óta betöltetlen rendőri munkahelyek leépítésével fog járni - írja a Hvg.hu. A lap szerint mintegy 750 olyan státuszt szüntetnek meg, amelyre eddig nem sikerült rendőrt felvenni, és ezzel elúszik a kerületi rendőrkapitányságok normális létszámról szőtt álma is.
Vágólapra másolva!

A Hvg.hu szerint mintegy 750 üres státus megszüntetését tervezik a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál (BRFK). A leépítés azzal járhat, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a kerületi kapitányságokra is kevesebb ember juthat: dolgozó rendőröket ugyan nem rúgnak ki, de elveszik a lehetőséget, hogy a létszámhiánnyal küzdő kapitányságok üres munkahelyekre további embereket vegyenek fel.

A hírportál hétfő este azt írta, hogy kisebb létszámmal működhet a Budapesti Rendőr-főkapitányság, amelynek az átszervezése tovább csúszik. A BRFK átalakítását szeptember végén jelentették be, az akkori tervek szerint a központból nagyjából 800 embert a kerületekbe vezényeltek volna, hogy több egyenruhás legyen az utcákon, és csökkenjenek a kerületi nyomozók terhei. Úgy tervezték, hogy a BRFK központjában csak a kiemelt ügyekkel foglalkoznak majd, az átszervezés időpontjául pedig előbb november, majd december első napját tűzték ki.

A Hvg.hu rendőri körökből származó információi szerint a szervezeti átalakítás december 10-ével kezdődik meg, és 2013 beköszöntével már mindennek az új szisztéma szerint kell működnie. A portál úgy tudja, hogy ezzel együtt a BRFK 8700 rendőri státusából mintegy 750 üres státust szüntetnek meg. Értesüléseik szerint ezeket az üres posztokat korábban a kerületi kapitányságok megkapták, hogy töltsék be, de aztán - egy újabb döntéssel - elvették őket. A Hvg.hu azt írta, van olyan kapitányság, amelynek 29 üres státusát veszik el.

Gajda Péter, a XIX. kerület szocialista polgármestere a Hvg.hu-nak azt mondta: a kerületi rendőrkapitányság állományából jelenleg 22 ember hiányzik, de csak 11-15 embert ígértek a helyzet javítására. A cikk szerint a Hvg.hu a rendőrségi átszervezésekkel kapcsolatban megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányságot is, ott a megkeresésükre azt válaszolták, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság minden, a közvéleményre tartozó információt megadott, további kérdésekre nem kívánnak válaszolni.