Bemegy Orbán a szocialista jó tanácsért

Vágólapra másolva!
Orbán Viktornak is válaszolnia kell az azonnali kérdésekre a parlament hétfői ülésén, ahol egy szocialista megmondóember jó tanácsot akar neki adni, a Jobbik alelnöke pedig a megszorításokról kérdezi. A parlament háromnapos ülésén a költségvetési módosítók elfogadása mellett az alaptörvény harmadik módosítása is napirenden lesz, ezt azonban még be se nyújtották a parlamentnek. Hétfőn egy MSZP-s közmondásokkal akarja zavarba hozni a fejlesztési minisztert, az LMP beveti legújabb képviselőjét, és előkerül egy jobbikos szájkaratés.
Vágólapra másolva!

A legjobban várt személy

Orbán Viktort halaszthatatlan közfeladatai sem tarthatják távol a parlamenttől, most hétfőn a parlamenti szabályok szerint be kell mennie, hogy válaszoljon a neki címzett azonnali kérdésekre. Két ellenzéki képviselő már hetek óta elutasít minden más válaszadót, és nagyon várja, hogy együtt szerepelhessen a miniszterelnökkel az esti híradóban. Az MSZP-s Lukács Zoltán, akiről korábban már pedzegettük, hogy a mostani, Nyakó István utáni időkben a "szocialisták megmondóembere"posztra pályázik, "Jó tanács" címmel tesz fel kérdést Orbánnak. Az az érzésünk, hogy a kormányfő jelzi majd, hogy legkevésbé egy szocialista jó tanácsra van rászorulva. A jobbikos Volner János gazdasági területen akar szócsatát vívni Orbánnal, ezt kérdezi: "Nem gondolja Miniszterelnök Úr, hogy megszorítások helyett növekednie kellene a magyar gazdaságnak?". Orbán nyilván röviden felvázolja a Matolcsy György által már említett tündérmesét, hogy nincs megszorítás, és hamarosan növekedés lesz.

A legrejtélyesebb alaptörvény-módosítás

A játékgépek betiltása óta tudjuk, hogy simán előfordulhat, hogy a parlamenti többség viharos gyorsasággal, akár két nap alatt tárgyal és fogad el egy új javaslatot, az alaptörvénnyel ez azonban még nem fordult elő. Márpedig valami ilyesmire készül a kormánytöbbség, ugyanis a napirenden szerepel az alaptörvény harmadik módosítása, erről azonban semmit nem lehet tudni, mert vasárnap délelőtt még nem nyújtották be. Ehhez képest ez a megjegyzés szerepel a rengeteg kipontozott részből álló módosításnál: "amennyiben erre irányuló kezdeményezés érkezik, az általános vitára hétfőn, a részletes vitára bocsátásra kedden reggel, a részletes vitára pedig ezen az ülésen kerül sor". Az elmúlt napok nyilatkozatai alapján valószínűleg arról van szó, hogy a sarkalatos, vagyis kétharmados többséget igénylő törvények közé sorolják a parlament előtt lévő földtörvényt.

A legközmondásosabb felszólalás

Magunk előtt látjuk, amint az MSZP-s Ipkovich György otthon ült, és azon törte a fejét, hogy milyen címet adjon a nemzeti fejlesztési miniszternek feltett kérdésének. Aztán a képviselő hirtelen meglátta a könyvespolcon O. Nagy Gábor Magyar szólások és közmondások című könyvét, és elkezdte lapozgatni. A közös lónak túros a háta közmondásnál ezt a definíciót találta: "Amit többen használnak, az rendszerint hamar tönkremegy, mert a lelkiismeretlen emberek kevésbé ügyelnek rá, mint arra, ami csak az övék." A képviselő a homlokára csapott, és felkiáltott: "megvan cím, egy kérdőjellel a végén beadom". Kíváncsian várjuk, Ipkovich pontosan mit akar kérdezni a fejlesztési minisztertől "Közös lónak túros a háta?" címmel.

A legújabb kérdező

A hétfői kérdések előtt a leginkább Lengyel Szilvia LMP-s képviselő izgulhat, aki először tesz fel kérdést a parlamentben. Lengyel októberben került be a parlamentbe az LMP-s hatalmi harcokon elsőként kesergő Kukorelly Endre helyére, és eddig egyszer szólalt fel a Bethlen Gábor Alappal kapcsolatban. A nemzetgazdasági miniszternek címzett kérdéséről látatlanban ki merjük mondani, hogy több izgalmat tartogat, már csak azért is, mert rögtön egy metaforát is belecsent a címbe a képviselő: "Hogyan hozhatók helyzetbe a helyi idegenvezetők a két lábon járó bédekkerekkel szemben?".

A legnagyobb lobbista

Most már alig haladja meg az ingerküszöbünket, ha egy fideszes képviselő a parlamentben lobbizik a választókerülete fejlesztéséért, hiszen minden hétre jut egy ilyen felszólalás. Molnár Attilának, Komárom fideszes polgármesterének kérdése is beleillik a sorba ("Mikor kezdődik el Komáromnál az új közúti híd tervezése és építése?"), és nyilván megtudjuk majd Fónagy János államtitkártól, hogy bizony hamarosan kezdődik. A felszólalás egyértelmű haszna, hogy Molnár Attila frissítheti honlapján a videónaplóját, ahol a legújabb videó is lassan egy hónapos.

A legkülönlegesebb címzett

Hirtelen nem is emlékszünk arra, mikor interpellálta valaki utoljára Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, aki ritkán kap kérdéseket a nemzetpolitikáról. Elképzelhető, hogy az MSZP-s Ujhelyi Istvánnak a plágiumvádak miatt jutott eszébe a kormányfőhelyettes, de hétfőn mégsem erről kérdezi Semjént, hanem arról, hogy "Meg kell védeni az erdélyi magyarságot?". Szomorúak lennénk, ha Semjén átadná egy államtitkárnak a válaszadás jogát.

A legnagyobb szájkaratés

Amikor legutóbb halottunk Baráth Zsolt jobbikos képviselőről, a tiszaeszlári vérváddal és a zsidók világrendben betöltött szerepével foglalkozott. Ezúttal a cigányság problémáiról ejt néhány szót, és az emberi erőforrások miniszterétől azt tudakolja: "A cigányság felemelkedése vagy végleges nyomorba züllesztése a politikai akarat kérdése? Lesz-e valódi segítség, vagy tovább folytatódik a "szájkarate"?". Valószínűleg meredek felszólalásra számíthatunk, ha Baráth képviselő ismerteti pártja álláspontját a cigányság helyzetéről és problémáinak megoldásáról. Az ugyanakkor biztos, hogy a parlamentben hétfőn inkább lesz szájkarate, mint valódi segítség.

Ami lesz még: költségvetés és dohánybolt

A jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról dönt a jövő heti, háromnapos ülésén az Országgyűlés. Ezután majd a tervek szerint december 11-ei ülésén fogadhatják el a képviselők a jövő évi költségvetést. Ehhez az is kell, hogy most újra megszavazzák a 2013-as költségvetést megalapozó törvényt, amelyet az államfő küldött vissza korábban a parlamentnek.

Hétfőn a képviselők elfogadhatják a trafiktörvény módosítását is, amely meghatározza, hogyan nézzen ki januártól a Nemzeti Dohánybolt. Hétfőn szavaznak a többi között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2013-as költségvetéséről, illetve a 2012-es költségvetés módosításáról szóló javaslatról is, amely például a Kossuth tér rekonstrukciójának költségvetési forrásait is módosítja. A határozathozatalokat követően még hétfőn 4 óra 20 perces időkeretben folytatja le a parlament az új polgári törvénykönyv részletes vitáját.