Tovább perli az ír gázolót a leányfalui apa

Vágólapra másolva!
A tíz éve elgázolt gyerekek apja az ír legfelsőbb bírósághoz fordult.
Vágólapra másolva!

Perújrafelvételt kért az ír legfelsőbb bíróságtól annak a két kisgyermeknek az édesapja, akiket egy ír állampolgár több mint egy évtizede gázolt halálra Magyarországon.

Francis Ciarán Tobin, aki az Irish Life biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy ötéves és egy kétéves gyermeket, akik a helyszínen meghaltak. A baleset okozóját - aki abban az évben, kiküldetése lejártával elhagyta Magyarországot - később távollétében háromévi szabadságvesztésre ítélték.

A magyar hatóságok kérték Tobin átadását Írországtól a büntetés letöltése végett, ám az ír Legfelsőbb Bíróság többévi eljárás végén, az idén nyáron jogerős végzésével ezt elutasította.

A magyar hatóságok kérték Tobin átadását Írországtól a büntetés letöltése végett, ám az ír Legfelsőbb Bíróság többévi eljárás végén, az idén nyáron jogerős végzésével ezt elutasította.

Zoltai Bence, a gyermekek édesapja azonban - jogi képviselőjével közösen - levelet intézett a legfőbb ír jogi fórum tagjaihoz, közölve: véleményük szerint a bíróság úgy hozta meg döntését, hogy nem volt az összes szükséges adat birtokában. Az üggyel foglalkozó ügyvédi iroda honlapján ismertetett angol nyelvű levél szerint az átadási eljárás során felmerült alapvető jogi kérdés az volt, hogy Tobin elmenekült-e a magyar igazságszolgáltatás elől, vagy sem. Zoltai Bence és jogi képviselője közli az ír Legfelsőbb Bíróság tagjaival: szeretnék és tudják is bizonyítani, hogy Tobin elmenekült a magyar igazságszolgáltatás elől.

A levél szerint egyebek mellett erre vall például, hogy Tobin az eljárás során megszakított minden kapcsolatot a közte és a magyar hatóságok között közvetítő ügyvéddel, és ezáltal olyan helyzetet teremtett, amelyben lehetetlenné vált a magyar hatóságok számára, hogy érintkezésbe lépjenek vele. Zoltai Bence és jogi képviselője szerint ez a menekülés "intellektuális formájának" számít.

A levél szerint ténynek tekinthető, hogy Tobin tudatában volt annak, hogy ha megszakítja a kapcsolatot ügyvédjével, az gyakorlatilag a kirótt büntetés végrehajtásának rosszhiszemű elkerülésére tett kísérlet. Zoltai Bence és képviselője emellett azt írja, hogy Tobin 2006. február 7-én, "nyilvánvalóan titokban" Magyarországon járt, ahol aláírt egy jogi meghatalmazást. Új ügyvédje a bírósági adatok szerint eljárt a nevében, és betekintést nyert a dokumentumokba, és ezután értesítenie kellett Tobint arról, hogy le kell töltenie büntetését.

A Tobin-ügyben már a közigazgatási és igazságügyi miniszter az Európai Uniónál is közbenjárt. Navracsics Tibor szerint egyetlen akadálya van annak, hogy a leányfalui ír gázoló Írországban is letölthesse hároméves börtönbüntetését. Ennek feltétele, hogy Írország visszavonja a 2008-ban kelt, az uniós kiadatási kerethatározatával kapcsolatos nyilatkozatát.