Több tízmilliót érő papírokon ül a kormány

Kormány,Gazdasági fordulat,- Konferencia, Lánczi András és Orbán Viktor, Századvég
Vágólapra másolva!
Egymást átfedő munkákért, megismerhetetlen dokumentumokért, áttekinthetetlen rendszerben fizetett ki az állam eddig már több mint 1 milliárd forintot a Fideszhez több szálon kötődő Századvég-csoportnak. Az [origo] birtokába jutott számlamásolatokban szerepelnek egyértelmű feladatok, például stratégiák írása, elemzések készítése, de teljesen megfoghatatlan projektmenedzsment is. Az leellenőrizhetetlen, hogy milyen színvonalú anyagok készültek, a dokumentumokat ugyanis nem adja ki a Miniszterelnökség. A Századvég szerint a kifizetések áttekinthetőek és jogszerűek voltak.
Vágólapra másolva!

Teljesen áttekinthetetlen rendszerben, két egymást követő májusi, illetve júniusi napon számlázta ki a Századvég-csoport azokat a tanácsadási feladatokat, amelyekre a tavaly kötött keretszerződésében kapott megbízást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól (NFM) - derült ki az [origo] birtokába jutott dokumentumokból.

A Fidesz egyik jelentős szellemi műhelyének számító Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a 2010-ben alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt. és a Strategopolis Kft. konzorciuma - ahogy arról korábban beszámoltunk - 2011 végén nyerte el az NFM 2014-ig szóló 1,3 milliárd forint értékű szakpolitikai kutatásra, tanulmányírásra, projektmenedzsmentre és kommunikációs-stratégiai tanácsadásra kiírt tenderét. (Mindhárom cégben kulcspozíciót töltött be Giró-Szász András, aki 2011. októberi kormányszóvivői kinevezése előtt az alapítványnak ügyvezető igazgatója, a gazdaságkutatónak és a Strategopolisnak pedig alapítója, illetve résztulajdonosa volt.) A szerződést ez év februárjában egy újabbal egészítette ki a minisztérium, amellyel az eredeti megbízási díj 3,1 milliárd forintra emelkedett, a cégcsoport munkája pedig jogszabályokat előkészítő tanulmányok írásával egészült ki.

Az leellenőrizhetetlen, hogy pontosan milyen anyagokat állítottak elő a Századvég munkatársai, a dokumentumok kiadására vonatkozó korábbi közérdekű adatigénylésünket ugyanis azzal utasította el a Miniszterelnökség, hogy közfeladatot ellátó szervként nem járulhat hozzá "a feladat- és hatáskörébe tartozó döntések meghozatalára irányuló eljárása során felhasználandó" tanulmányok és kutatások kiadásához, mert az súlyos mértékben befolyásolná "Magyarország kormánya, illetőleg a Miniszterelnökség feladat- és hatáskörének illetéktelen befolyástól mentes ellátását, illetve az ezekhez fűződő köz-, nemzetbiztonsági, valamint nemzetgazdasági érdeket". Az alábbi listából azonban mégis látszik, hogy mennyiért végeztek a Századvég-csoport tagjai néha egymást átfedő munkát.

Projektmenedzsment százezertől egymillióig

Az [origo] birtokába jutott számlamásolatok szerint - amelyeket az Eötvös Károly Intézet által indított per szerdai tárgyalásán, az intézet munkatársát képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérésére volt kénytelen kiadni a minisztérium - a feladatokat nem egyenlően osztotta el egymás között a három cég.

A Strategopolis például csak két tétel után számlázott júniusig: 2012 május 10-én egy 106 ezer forintos számlát egy februári projektmenedzsmentért, másnap pedig egy egymillió-negyvenhatezer forintosat, amelyben viszont már 284 ezer forintba került egy másik projektmenedzsment. A fennmaradó 762 ezer forint egy informatika-telekommunikációs szakpolitikai tanulmány volt.

A Századvég Gazdaságkutató több pénzt kapott: összesen négy számlát állított ki hasonló, vagy ugyanazon tevékenységek után. Februári projektmenedzsmentre például a dokumentumok szerint 860 ezer forintot számlázott a társaság - ugyanaznap, mint a Strategopolis - és a márciusi projektmenedzsmenttel is a Strategopolisszal azonos napon számolt el, ám annál egy nagyságrenddel nagyobb összeget: egymillió-hatszázötvenhétezer forintot. Ugyanezen a számlán két-két nemzetközi gazdaságfejlesztéssel, önkormányzatokkal, uniós támogatások elosztásával, illetve foglalkoztatáspolitikával összefüggő szakpolitikai tanulmányt is elszámolt a cég, valamivel több, mint 12 millió forintért.

Az említettek mellett nyolc májusra könyvelt szakpolitikai tanulmány elvégzéséért júniusban két számlát adott le az NFM-nek a gazdaságkutató: egy 170,2 milliósat saját teljesítés, egy 33,7 milliósat pedig "alvállalkozói díjazás továbbszámlázása" címén.

Az alapítvány viszi a legtöbbet

Ez utóbbi két számla részletezéséből kiderül például, hogy az állampapírpiac helyzetéről 12,6 millióért, a nemzeti iparfejlesztési stratégiáról pedig 28 millió forintért írt májusban tanulmányt a cég, míg meg nem nevezett alvállalkozóinak 5,11 illetve 3,6 milliót fizetett ugyanezért. A nemzeti postastratégiához 22,5 millióért, az állami és önkormányzati energiahatékonyságról pedig 29 millióért írt szakértői anyagot a Századvég Gazdaságkutató, de ezen a címen 3,5, illetve 4,8 millió forintot alvállalkozói is kaptak.

A legtöbb, összesen kilenc számlát a Századvég Politikai Iskola Alapítvány állította ki a cégcsoport tagjai közül: a társaság május végéig több mint 511 millió forint után számolt el az NFM-mel, amiből 113 milliót szintén meg nem nevezett alvállalkozóinak adott tovább. A Strategopolishoz és a Gazdaságkutatóhoz hasonlóan a cég májusban adott számlát a februári, illetve márciusi projektmenedzsment teljesítéséről, de cégtársainál nagyobb összegről, 6,3, illetve 28,142 millió forintról, és nem maradt ki a már említett stratégiák készítéséből sem.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Németh Lászlóné fejlesztési miniszter

Egymilliárdot vettek fel eddig

Az állampapír-piaci helyzetről például a gazdaságkutató által kiszámlázott 27,7 millió forinton túl 6,4 millió forintot könyvelt el a saját maga, 7,8 milliót pedig az alvállalkozói által végzett elemzések után, míg a szerencsejáték-stratégiához kötődően 25,9, illetve 2,7 millió forintot számlázott. Az egyes stratégiákhoz köthetően tematikus közvélemény-kutatásokat, illetve mélyinterjúkat is elszámolt a társaság. Ez utóbbiak többségét ugyancsak alvállalkozókkal is elvégeztették, és míg némelyekért - például a szerencsejáték-stratégiához készítettért - csak 993 ezer forintot kértek el, mások - például a Budapest-fejlesztési stratégiához készült mélyinterjú - a számlák tanúsága szerint 6 millió forintnál is többe kerültek.

Mindezeken túl jogszabály-előkészítés címén is elkönyvelt a cég különböző összegeket: a beszerzési politika, az iparfejlesztés, illetve az állami és önkormányzati energiahatékonyság témájában például egyenként 14,3 millió, a posta- és a MÁV-stratégiához, valamint az európai uniós forráslehívás felméréséhez kapcsolódóan pedig egyenként 10,7 millió forintot.

Az NFM a korábbi tájékoztatása szerint a kiadott számlák után a 2011-es keret terhére június 30-ig 933,6 millió forintot fizetett a konzorcium tagjainak. A közel egymilliárdos, 996,7 millió forintos idei keretnek október 31-ig a 21,4 százalékát - vagyis 213,29 millió forintot - kifizették már a konzorciumnak, vagyis a tavalyi szerződéskötés óta eddig összesen 1,1 milliárd forintot kaptak a Századvég-érdekeltségek.

A cégcsoport - ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk - kilencvenöt százalékban a Miniszterelnökség megrendeléseit teljesíti, noha a megbízás összegének túlzó voltát firtató kritikákat több alkalommal is azzal utasította vissza tavasszal a fejlesztési miniszter, hogy a 3 milliárdos szerződés keretösszegéig a cégcsoport minden minisztériumot kiszolgál majd tanácsaival.

A Századvég cikkünk megjelenése után közölte, hogy vitathatónak tartja, hogy áttekinthetetlnek lennének a kifizetések. A Századvég szerint "a közbeszerzési pályázaton nyertes Századvég Csoport teljesen áttekinthető rendszerben, a közbeszerzéshez kötődő keretszerződésekben rögzítetteknek mindenben megfelelően és jogszerűen teljesíti a megrendeléseket".