Jövőre lóra ültetik az iskolásokat

Vágólapra másolva!
Lovasreneszánsz jön: kétszáz iskolában már szeptembertől oktathatják a lovaglást a harmadikosoknak. Készülnek a lovastúra-útvonalak is.
Vágólapra másolva!

A Kincsem nemzeti lovasprogram eddigi végrehajtásáról szóló jelentést várhatóan a jövő héten tárgyalja a kormány - közölte Horváth László, a program végrehajtásáért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kormány azzal, hogy elfogadta a Kincsem nemzeti lovas programot, lehetőséget nyitott Magyarországon a lovaskultúra széles körű elterjesztésére, és a nemzeti lovas hagyományok újraélesztése széles körben és nagy társadalmi összefogással történhet meg.

Lezsák Sándor (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke - a program egyik kezdeményezője - hangsúlyozta: a Kincsem nemzeti lovasprogram első eredményei már körvonalazódnak, "lovasreneszánsz" van születőben Magyarországon.

A miniszterelnöki megbízott az eddigi eredmények közül kiemelte, hogy a lovaskultúra oktatását sikerült a köznevelés részévé tenni. A lovasoktatás iránt - amely a jövő tanévtől az 3., a 4. és az 5. osztályban kezdődhet meg - mintegy 200 iskola érdeklődik. Eredménynek ítélte továbbá, hogy a szakemberek dolgoznak a Eurohorse lovastúra-útvonalak megjelölésén az országban. A mintegy 10 ezer kilométernyi útvonalat várhatóan a jövő év májusára jelölik ki teljes hosszában.

Elkészült a nemzeti lovasprogram részeként az állami lovaságazati vagyonleltár, és készül a vagyonkataszter is. Így számba lehet venni az állam tulajdonában lévő lovakat, eszközöket, intézményeket, az ágazat működését szolgáló földterületeket.

Sikernek mondta Horváth László, hogy a lovas turizmus is egyre népszerűbb. Folyamatosan nő a lovaglás ezen ágát aktívan művelők száma, és egy év alatt 60 százalékkal lettek többen a lovasszolgáltatást nyújtók, és év végéig ez az arány még emelkedik - tette hozzá.

Megoldandónak ítélte a lovaságazathoz kapcsolódó szakképzés színvonalának emelését és a szakmai képzés szélesítését. Jelezte, hogy tapasztalt erdélyi szakemberek segítségét is igénybe kívánják venni. Az MTI kérdésére úgy becsülte: a Kincsem nemzeti lovasprogram célkitűzéseinek megvalósítására összességében - különböző tárcáknál lévő forrásokkal - mintegy 5-10 milliárd forint állhat rendelkezésre.