Előkerültek a sötétből a meddő férfiak

meddőség, 
Kaáli Géza orvosprofesszor, az intézet alapítója tartja karjában Lottit és Imit, az intézet húszezredik megfogant gyermekeit a hazai lombikbébi kezelések legnagyobb központja, a Kaáli Intézet megnyitásának 20. évfordulóján
Vágólapra másolva!
Senki nem számolja a meddő párokat Magyarországon, de a velük foglalkozó orvosok szerint igaza volt Soltész Miklós államtitkárnak, amikor arról beszélt, hogy egyre többen vannak. A meddőség terjedéséről a változó életmód is tehet: a párok egyre később vállalnak gyereket, miközben sokat stresszelnek, a férfiak nemzőképességét pedig a dohányzás és a szűk farmer is rontja.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint egyre több meddő pár van Magyarországon - mondta Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy budapesti konferencián. Hogy mennyi az egyre több, arról az államtitkár mondott részleteket, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese pedig azt mondta az [origo]-nak, hogy biztosan nem az ő adataikból merítette kijelentését az államtitkár, mert a meddőséget, a meddő párok számát lehetetlenség lenne mérni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától is hiába próbáltuk megtudni, mire alapozta a kijelentését az államtitkár. Bár pontos adatokkal az [origo] által megkérdezett orvosok, nőgyógyászok sem tudtak szolgálni, mindannyian azt mondták, hogy tapasztalataik alátámasztják az államtitkár kijelentését.

Az számít meddőségnek, ha egy fogamzóképes korban lévő párnál, védekezés nélküli házasélet mellett egy év alatt sem jön össze a gyerek - mondta az [origo]-nak Kaáli Géza, a mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó Kaáli Intézet alapítója. A meddőség ugyanakkora arányban érinti a férfiakat és nőket, az esetek 10 százalékában pedig nem tudják megmondani, hogy mi okozza. A nőknél a leggyakoribb ok a méhkürt elzáródása, korábbi gyulladások, fejlődési rendellenségek, a méh jóindulatú daganatai, például a mióma, a petefészek rendellenes működése. Férfiaknál többek között a nem megfelelő minőségű sperma vagy a nemi betegségek állnak leggyakrabban a háttérben.

A professzor szerint nem csak Magyarországra jellemző a probléma, Európában is egyre több pár küzd a meddőséggel. Ezt az országos lombikbébi-kezelések 70 százalékát végző Kaáli intézet is érzi: egyre több a jelentkező. Kaáli szerint jól mutatja a helyzetet, hogy Európában minden egymillió lakosra 1000 lombikbébi-beavatkozást kellene végezni, Magyarországon pedig az OEP évi 6500 finanszírozott beavatkozása helyett 10 ezerre lenne szükség.

Szűk farmer, szteroidok és környezetszennyezés

A meddőségi számok emelkedésének egyik legfőbb oka - a szervi problémákon, betegségeken túl -, hogy a párok egyre későbbre halasztják a gyerekvállalás idejét - mondta Kaáli. "A húszas éveik helyett gyakran 35-38 éves korukban döntenek úgy, hogy gyereket szeretnének". Ezt tartja a legfőbb oknak Konc János főorvos is. A Budai Meddőségi Centrum vezetője szerint a párok egyre későbbre tolják ki a családalapítás időpontját. Közrejátszik a meddőség növekedésben az is, hogy vegyszerrel kezelt élelmiszereket eszünk, dohányzunk, alkoholt és drogot fogyasztunk, stresszelünk, fokozódó nyomás alatt vagyunk, féltjük a munkahelyünket - sorolta Kaáli doktor a lehetséges okokat, megemlítve a túl szűk farmernadrágot is. Ezeket mondta példának Konc doktor is, aki szerint a környezetszennyezés hatásait, a tartósítószerekben található ösztrogéneket, valamint a túlzott testkultúrát: Konc szerint a férfiak egy részénél tapasztalható fitneszőrületnek sokszor része a szintetikus szerek, szteroidok fogyasztása, ezek pedig akár borsónyi méretűvé zsugoríthatják a herét.

"Mi 31 éves koromban kezdtünk el próbálkozni, mert akkorra lett lakásunk. Három évvel később derült ki, hogy az egyik petevezetékem nem átjárható, ezért csak lombikbébi-programmal lehet gyerekünk. Két sikertelen lombikon vagyunk túl, közben volt két kisebb műtétem, mert minden lombik után kiderült, hogy itt-ott még van valami probléma, közben pedig csak ment az idő" - emlékezett vissza a kezdetekre egy feleség. "A harmadik lombik tavaly januárban indult volna, de a kivizsgáláskor pozitív lett a rákszűrésem. Szerencsére időben észrevették, és egy kisebb műtéttel megúsztam. Júniusban már mehettünk volna a következő lombikra, de nekem ezek után eléggé elment tőle a kedvem. A lombikkezelések lelkileg is rendkívül megterhelőek, másrészt fizikailag is durvák, és az OEP-támogatás ellenére az anyagi vonzatuk is jelentős. A hormonkészítményekért interjúalanyunknak még a támogatással együtt is jóval 100 ezer forint fölött kellett fizetnie minden egyes alkalommal. Az étkezésre vonatkozóan is van ajánlás: rengeteg húst és zöldséget kell enni, a csapvíz nem ajánlott - ezek mind-mind pluszkiadást jelentenek.

Türelmetlenebbek a párok

"Valamelyest nő azoknak a női pácienseknek az aránya, akik azért keresik fel a nőgyógyászt, mert nem tudnak teherbe esni" - mondta Kelemen Csaba szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos. Szerinte azzal, hogy későbbre tolódott a tervezett gyermekvállalás, az évek előrehaladtával mind a nőknél, mind a férfiaknál egyre gyakoribbak a teherbe esést nehezítő tényezők. A női meddőség nagyjából 25 százalékát a peteérés rendellenességei okozzák, nagy részét pedig az endometriózis, ami a méhnyálkahártya sejtjeinek a méh üregén kívüli megjelenését jelenti. Kelemen Csaba szerint évről évre egyre több ilyen betegségben szenvedő nőt diagnosztizálnak, azt azonban szerinte fontos megemlíteni, hogy az ultrahangtechnika fejlődésével ma már sokkal precízebben lehet felismerni a betegséget, mint 10-20 évvel ezelőtt.

Kelemen szerint - főként az idősebb pároknál - az anyai életkor is növelheti a nőgyógyászhoz fordulók számát. "Azok a párok, akik például 37 évesen kezdenek el próbálkozni a gyermekvállalással, és nem járnak sikerrel, nem várhatnak évekig az orvos felkeresésével. 35 éves kor felett fél év sikertelenség esetén már javasolható a meddőségi vizsgálatok elkezdése. Arra a kérdésre, hogy milyen kezelések és vizsgálatok után irányítják a nőket a meddőségi centrumokba, a szakorvos azt mondta: általában 3-6 hónapos sikertelen petefészek-stimuláció után javasolják a továbblépést. Nagyon sok nőgyógyászati betegség idősebb korban jelenik meg, azonban vannak már arra vonatkozó tanulmányok, hogy a hormonális jellegű problémák és az endometriózis egyre gyakoribb, már a fiatalabb korosztályban is. Az időben diagnosztizált és kezelt ilyen jellegű betegségek azonban jelentősen növelhetik a teherbe esés esélyeit - mondta Kelemen.

Gyakori a depresszió

Bencsik Andrea pszichológus fontosnak tartaná, hogy a meddőségi központokban legyen állandó pszichológus. "Amikor egy pár szembesül a diagnózissal, már önmagában lesújtó érzés. A lombikkezelés pedig nemcsak fizikailag, de lelkileg is rendkívül megterhelő, a hormonkezelések okozta változásoktól elkezdve a folyamatos feszültséggel teli helyzetekig: érik-e elég petesejt, sikerül-e a megtermékenyülés, megtörténik-e a beágyazódás". A pároknak ebben a folyamatban számtalan stresszhelyzetet kell megélniük, amiben fontos lenne a pszichológia segítség lehetősége.

A pszichológus szerint a férfiakat viseli meg jobban, ha az ő betegségük miatt nem jön össze a gyerek. "A termékenységet sajnos egyenlőnek tekintik a potenciával, és még él az a gondolkodás a köztudatban, hogy szégyen, ha valaki nem tud gyereket nemzeni, és akkor bizonyára impotens is". A párok jellemzően néhány sikertelen lombikkezelés után fordulnak pszichológushoz. Amikor ugyanis kiderül a meddőség, többnyire hatalmas reménysugarat jelent a lombik. "Ha nem sikerül, amiben annyira bíztak, még erősebb a kudarcérzés".

A pszichológust az esetek többségében a nők keresik meg a meddőség miatt, és csak az esetek felében érkeznek együtt a párok. A segítséget kérőkre nagymértékben jellemző a depresszió - mondja Bencsik. Ez azonban az esetek többségében nem elhúzódó depressziót jelent, inkább hullámzó, a kudarc nyomán kialakuló depresszív reakcióról van szó.

Egyre inkább a férfiak

"A pályám kezdetén, ami nagyon régen volt, az volt a jellemzőbb, hogy a nőkben kerestük elsősorban a hibát" - mesélte Konc János. Egy pár évvel ezelőtti adat azonban azt mutatta, hogy 40 százalékban a férfiak, 40 százalékban a nők miatt nem jön össze gyerek, a maradék 20 százaléknál pedig mind a kettőnél fennáll valamilyen gátló tényező. Konc doktor saját tapasztalata az, hogy egyre inkább a férfiaknál kell keresni a kiváltó okokat.

Papp György andrológus negyven éve foglalkozik a férfi meddőség kérdésével. Azt mondja, egyre több házaspár meddősége derül ki, ami abból a szempontból örvendetes, hogy régen sokkal inkább rejtve maradt ez a probléma. "Hosszú éveket vártak a vizsgálattal, ma, ha egy-két évig nem esik teherbe a nő, akkor kivizsgálják a pár tagjait" - mondta. Az Állami Egészségügyi Központ Urológiai Osztályának vezetője szerint a férfi meddőség mögött számtalan tényező állhat, az emberek pedig sokat is tesznek azért, hogy rontsák a saját egészségüket. A tömény alkoholok rendszeres fogyasztása nagyon rossz hatással a férfiak nemzőképességére, a rendszeresen dohányzóknál pedig 15 százalékkal csökken a spermakép minősége - sorolta a doktor, aki szerint ha valaki ma hagyná abba a dohányzást, akkor legkorábban háromnegyed év múlva kezdenének javulni a mutatói. Papp szerint az is káros lehet, ha a pár férfi tagja nagy melegben dolgozik, például kohász, a herének ugyanis nagyon nem tesz jót a meleg.

Lehetetlenség lenne megmondani, hogy milyen arányban nőtt a meddő párok száma, ám Gimes Gábor szülész-nőgyász szakorvos tapasztalatai szerint a férfiak körében egyre gyakoribb a probléma. Ennek egyik okát az életmódbeli változásokban és a környezeti ártalmakban kell keresni. Ha lehet a meddő párok számának növekedéséről beszélni, annak egyik fő oka a gyerekvállalás időpontjának kitolódása lehet, a párok pedig - életkortól függetlenül - türelmetlenebbek. "Ha három hónap után nem jön össze a gyerek, mennek az orvoshoz" - mondta Gimes. A szakorvos szerint is kétségkívül szaporodik az endometriózisos betegek száma, de ez a vizsgálati lehetőségek fejlődésével is összefüggésben lehet, hiszen a korábbi módszerekkel nem mindig lehetett kimutatni, hogy a hasi panaszok mögött esetleg az endometriózis vagy valamilyen egészen más probléma áll.