Három település mondott nemet a járásokra

Vágólapra másolva!
Három önkormányzat, Szeged, Ercsi és Dömös nem írta alá a megállapodást a járási hivatalok megalapításáról, így itt november 15-ig a megyei kormánymegbízottak döntenek erről. A hivatalvezetőket decemberben nevezi ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Szeged, Ercsi és Dömös kivételével országszerte mindenhol sikerült megállapodni a működésüket 2013. január 1-jén megkezdő járási hivatalok létrejöttéről - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön.

A tárca szerint október végéig 2750 önkormányzattal, azaz a települések 86 százalékával kellett megkötni a járási hivatalok felállításáról szóló megállapodást. Az átadás-átvétel alapján országosan mintegy tízezer köztisztviselő folytatja munkáját a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként létrejövő járási, kerületi hivatalokban.

Mint arról beszámoltunk, a szocialista vezetésű Szeged például nem hajlandó ingyen átadni a felállítandó kormányhivatalnak a korábban százmilliókért kiépített irodaházát. Ercsiben szintén a képviselő-testület nem értett egyet a megállapodás megkötésével. Dömösön az önkormányzat ugyan elfogadta a járás felállításáról szóló határozatot, de mivel a polgármester fel van függesztve, nem tudta aláírni, a kormányhivatal pedig az önkormányzat kérésére sem engedte az önkormányzatnak, hogy a kijelölt képviselő írja alá a határozatot. Ezeken a településeken a megyei kormánymegbízottak határozattal fognak dönteni a járási hivatalok felállításához szükséges kérdésekről legkésőbb november 15-ig.

A járási székhelyeken létrejövő hivatalok a járás minden településén megteremtik az ügyintézés lehetőségét: vagy állandó kirendeltséget tartanak fenn, vagy ügysegédekkel, akik hetente egy-két napon - többnyire a polgármesteri hivatalokban - várják majd az ügyfeleket, továbbá az okmányirodák is változatlanul működni fognak ott, ahol eddig is. A járási hivatalvezetőket várhatóan december elején nevez ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor.

A kormány nyáron döntött arról, hogy vidéken 175 járási, a fővárosban 23 kerületi hivatal jön létre, ezek 30 évvel a járási rendszer megszüntetése után új szervezeti rendben 2013. január 1-jétől működnek.