Hétszáz forinttal emelik a BKV-bérlet árát

BKV, diákbérlet
Vágólapra másolva!
350 forintba kerül majd januártól egy BKV-jegy, a havi bérlet 9800 forintról 10 500-ra emelkedik, a diákbérlet ára 4150 forintra nő, és bevezetik a felsőoktatásban tanulók bérletét, amely drágább, 4400 forint lesz, mint a rendes diákbérlet. A BKV tarifáinak emeléséről szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés, amely több mint egy milliárd forint pluszbevételt vár az intézkedéstől. Az ellenzék tiltakozik az emelés ellen, az MSZP-sek lila BKK-s lufikat is eregettek a teremben.
Vágólapra másolva!

Infláció felett, 7,9 százalékkal emeli a budapesti városvezetés a BKV jövő évi tarifáit. A György István, Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által benyújtott előterjesztés kétféle díjszabással is számol, a városvezetés egy általuk mérsékeltnek nevezett 7,9 százalékos, illetve egy "drasztikus" 14,7 százalékos emelésre is kidolgozta a javaslatot, de az előterjesztők az előbbit támogatják. A javaslatról szerdán szavaznak a képviselők.

Eszerint januártól 350 forintba kerül majd egy vonaljegy a jelenlegi 320 helyett, a havi bérlet 9800-ról 10 500 forintra emelkedik, a diákbérlet pedig 4150 forintba kerül majd (most 3850 forint). Újdonság, hogy bevezetik a felsőoktatási tanuló bérletet, amelyet a nappali és esti képzésben résztvevő egyetemisták és főiskolások használhatnak. Ez drágább lesz, 4400 forintot kell fizetniük majd a hallgatóknak a jelenlegi 3850 helyett. Az előterjesztők több mint egymilliárd forint többletbevételt várnak az intézkedéstől, és megjegyzik, hogy sem 2011-ben, sem 2012-ben nem emelkedtek a jegyárak.

További változás, hogy korlátoznák, meddig lehet felhasználni egy vonaljegyet. Jelenleg ugyanis nincs semmilyen időbeli korlátozás: most is kilyukaszthatunk a buszon egy 2007-es (akkor 230 forintért váltott) jegyet. A jövőben viszont csak egy évig lennének érvényesek a jegyek. Tehát az idén vásárolt jeggyel 2013 december 31-éig utazhatunk majd. Szintén változás, hogy eltörlik azt a lehetőséget, hogy a jegy vagy bérlet nélkül utazó utasoknak csak a 16 ezres büntetés felét kell kifizetni, ha két napon belül rendezik a tartozást. Ezzel azt akarják megakadályozni, hogy megérje a bliccelés - áll a javaslatban.

Az ellenzék inkább csökkentene

Mindhárom ellenzéki frakció tiltakozott a jegyáremelés ellen. Az MSZP szerint kiderült, hogy Tarlós István főpolgármester, a Fidesz-frakció és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezetője is hazudott, amikor korábban azt mondta, nincs szükség emelésre. Vitézy Dávid ugyanakkor múlt héten már jelezte, hogy infláció feletti emelésre lehet szükség, hozzátette, hogy három éve nem emelkedtek a tarifák. Az MSZP-s Horváth Csaba és Tüttő Kata lila BKK-s lufikkal érkezett a terembe, majd sajtótájékoztatójuk végén eleresztették a lufikat. Horváth Csaba szerint "így szálltak el a BKK-s remények és álmok".

A jobbikos Losonczy Pál azt mondta, hogy "ha emelik a jegyárakat, gyalogolni fognak a budapestiek". A Jobbik szerint a keresetekhez képest irreálisak most is a jegyárak, ezért csökkenteni kéne a tarifákat, például a rá rakódó áfa mérséklésével. Az LMP szintén nem ért egyet az emeléssel, Hanzély Ákos azt mondta, a párt szerint reálértéken csökkenteni kellene a tarifákat.