Veszélyezteti a mentősök munkáját a Matolcsy-csomag

Vágólapra másolva!
A tervezettnél 400 millió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodhatnak a mentősök a megszorító csomag miatt, ráadásul a garantált munkabér fedezetét sem kapták meg - írja a Népszabadság. A pénztelenség miatt előfordulhat, hogy a 24 órás esetkocsik munkaidejét felére csökkentik.
Vágólapra másolva!

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett költségvetési zárolás miatt az egészségügyből 3,3 milliárd forint fog hiányozni - értesült a Népszabadság.

A cikk szerint az Országos Mentőszolgálat támogatása 400 millió forinttal csökken. Szintén 400 millióról mondhat le az ÁNTSZ, a szakállamtitkárságnak 61 millióval jut kevesebb, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézettől 180, az Országos Vérellátótól pedig 50 milliót vonnak el. A több mint 3 milliárd forintos zárolás legjelentősebb részét az Egészségbiztosítási Alap összevont szakellátási kasszája adja, onnan 2 milliárd forintot vesznek el.

A lap azt írja, ha a mentőszolgálattól valóban elvesznek 400 millió forintot, akkor a szervezetnek el kell halasztania a felújításokat, de a lépés veszélyezteti a mentők munkáját is. Előfordulhat, hogy a 24 órás esetkocsik munkaidejét a felére csökkentik a spórolás miatt. Az OMSZ helyzetét rontja az is, hogy a kötelező garantált munkabér fedezetét nem utalta át a kormány. Emiatt 820 millió forinttal van kevesebb a mentősök kasszájában, ehhez jönne hozzá a 400 milliós zárolás. A Népszabadság szerint Szócska Miklós államtitkár tud a problémáról, és az egészségügyi területet érintő zárolások minimalizálásáról egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal.