Az állam a kezébe venne minden gáztárolót

Vágólapra másolva!
Elővásárlási joga lesz az államnak a földgáztárolókra vagy azok részeire. A cél, hogy minden gáztároló állami kézbe kerüljön - erről szól egy friss törvénymódosító javaslat, amelyet Lázár János nyújtott be.
Vágólapra másolva!

Biztonsági földgáztároló csak állami tulajdonban állhat, a tárolást végző cég pedig koncesszióban végezheti e tevékenységét - az erről szóló törvényjavaslatot Lázár János (Fidesz) nyújtotta be a parlamentnek pénteken.

Az Országgyűlés honlapján elérhető javaslat szerint ha a gáztározót üzemeltető cég, vagy annak közvetett, illetve közvetlen tulajdonosa eladásra kínálja tulajdoni részesedését, arra elővásárlási joga lesz az államnak. Az elővásárlási jog alapján az állam eldöntheti: a vételi ajánlattal azonos kondíciók mellett megvásárolja-e az adott eszközt vagy ingatlant.

Az eladónak kell az eladási szándékát közölnie az állami vagyont felügyelő miniszterrel, akinek 120 napja lesz arra, hogy megfontolja, él-e az elővásárlási jogával. Ha nem állami beruházásban épül meg egy földgáztározó, akkor a beruházó - az üzembe helyezés napján - köteles eladni azt az államnak.