Még öt évet kap Sztojka Iván a Cozma-gyilkosságért

Ítélethozatal a Cozma-ügyben, Kúria, Sztojka
Vágólapra másolva!
Az egyik vádlott büntetését 8-ról 13 évre súlyosbította, a másik kettő 18 éves fegyházbüntetését helyben hagyta a Kúria Marian Cozma kézilabdázó meggyilkolása miatt hozott hétfői ítélete. A súlyosbítást az ügyészség és az igazságügyi miniszter is kérte arra hivatkozva, hogy túl enyhe a másodfokú ítélet.
Vágólapra másolva!

A Kúria súlyosbította a Cozma-gyilkosság miatt hozott korábbi ítéletet hétfőn. Sztojka Iván büntetését 8-ról 13 évre súlyosbították. A súlyosbítás oka lényegében, hogy Sztojkát nem egyszerűen testi sértésért, hanem emberölés kísérlete miatt büntették. A Cozmát szíven szúró Raffael Sándor és a Cozma csapattársát, Ivan Pesicet vesén szúró Németh Győző esetében a Kúria helyben hagyta a másodfokú ítéletet, mindketten 18 év fegyházbüntetést kapnak.

Az ügyben már született jogerős ítélet, de a Legfőbb Ügyészség ennek a felülvizsgálatát kérte, mert szerinte "törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés" kiszabásáról rendelkezett a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla. Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését kérte, és új, másodfokú eljárást, de a Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ezért csak részben megváltoztatta az ítéletet.

A másodfokú ítéletet korábban sokan bírálták és felháborítónak tartották (még Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is levelet írt miatta a Kúriának), ugyanis jelentősen enyhítette a három vádlottra - Raffael Sándorra, Németh Győzőre és Sztojka Ivánra - először kiszabott büntetést. Raffael és Németh első körben életfogytiglani büntetést kapott, Sztojka pedig húsz év fegyházat. A Győri Ítélőtábla a büntetést úgy enyhítette, hogy az első két vádlott 18 év fegyházat kapott, Sztojka pedig 8 év börtönt.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A képre kattintva megtekintheti a tárgyaláson készített képeinket

A három bíróság ugyanúgy látta azt, hogy mi történt a Patrióta bárban és előtte, de eltérően értékelte a tettesek szándékát, emiatt hozott ennyire különböző ítéletet. A Kúriának is főként azt kellett mérlegelnie, hogy a vádlottak eleve gyilkos szándékkal léptek-e fel, vagy csak a testi sértés volt a céljuk. Többek között ettől függött ugyanis, hogy a vádlottak társtettesként felelnek-e Cozma haláláért. (Minderről itt olvashat részletesebben.)

A Kúria szerint a másodfokon eljáró bíróság alulértékelte Sztojka Iván szerepét a gyilkosságban. A tanácselnök szerint Sztojkának nagy szerepe volt abban, hogy Raffael Sándor meg tudta ölni Cozmát: a halálos szúrást ugyanis akkor ejtette a gyilkos, amikor Cozma éppen a falnak szorulva védekezett kettejük összehangolt támadása ellen. Ráadásul Sztojka kétszer bele is rúgott a már földön fekvő, halálos sebet kapott emberbe. A Kúria szerint a jogerős ítéletben hibásan értékelték úgy a történteket, hogy Raffael szúrása annyira váratlan volt, hogy azt nem látta senki. Sztojka ugyanis ott állt közvetlenül mellette. Az események tükrében a szúrás "hirtelen volt, de nem volt váratlan", értékelt a Kúria tanácselnöke az indoklás során. Ezek miatt a Kúria szerint Sztojka bűnsegédi bűnrészesként vett részt a gyilkosságban, illetve Ivan Pesic megszúrásában is.

A Kúria szerint az első fokon és a másodfokon eljáró bíróság is több ponton hibásan értékelte az eseményeket, és emiatt részben hibás ítéleteket hozott. Az elsőfokú döntés például hibázott, amikor a tetteseket egy kalap alá véve, több emberen elkövetett emberölés kísérletében mondta ki bűnösnek, a másodfokú viszont túlságosan részletekre bontva értékelte az eseményeket. Raffael és Németh büntetését azért nem változtatta meg a Kúria, mert a szóba jöhető büntetési tétel 5-től 20 év börtönbüntetésig terjed, ezért a 18 év börtönbüntetést nem tartotta törvénysértőnek, ahogy azt az ügyészség állította. Sztojka Iván 8 éves börtönbüntetését viszont törvénysértően enyhének találta, ezért növelte azt.

A Cozma család jogi képviselője szerint a Kúria hétfői határozatában a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla alapvető tévedését korrigálta azzal, hogy a harmadrendű vádlott bűncselekményét átminősítette testi sértésről emberölésben való bűnsegédi bűnrészessé. Azért volt elégedetlen a másodfokú ítélettel, mert az szerint lényegében azt állapította meg, hogy Sztojkának szinte nincs is köze az emberöléshez.

A tárgyaláson megjelent a Jobbik EP-képviselője, Morvai Krisztina is, és sokan voltak ott a vádlottak rokonai, barátai közül. Egyikük gúnyosan tapsolt az indoklás felolvasásánál, egy idősebb hozzátartozó pedig a tárgyalás végén azt kiabálta, hogy ki kell menni külföldre, mert itt nincs igazság.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A Cozma-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja.