Budapest közel 4 százalékkal emelné a lakbért

Vágólapra másolva!
Havonta négyzetméterenként 336-873 forinttal emelné a lakbért a fővárosi önkormányzat a kezében lévő lakásokban. Az erről szóló tervezet egyúttal bevezetné az óvadék intézményét, ennek lényege, hogy hathavi összeg befizetése esetén lehetne újabb öt évre kivenni egy lakást.
Vágólapra másolva!

Egységesen 3,9 százalékkal emelkedne a lakbér 2013. január 1-jétől a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló lakásokban; a vonatkozó rendeletmódosításról szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes indítványában a 3,9 százalékos, vagyis a 2011-es inflációs mértéknek megfelelő emelést határozott meg.

A tervezett lakbéremelés egy összkomfortos, szociális alapon bérbe vett lakásnál négyzetméterenként 336 forint havidíjat tenne ki, míg egy piaci alapon kiadott összkomfortos lakás esetén négyzetméterenként 873 forintos havi költséggel járna - derül ki Bagdy előterjesztéséből.

A javaslatban újdonság, hogy a nem szociális alapon bérlő lakóknál megszűnne az a feltétel, miszerint a bérlőnek 12 hónapra előre, egy összegben kell megfizetnie a lakbért. Ehelyett beépülne az óvadék intézménye, vagyis hathavi összeg befizetése esetén lehetne újabb öt évre kivenni egy lakást. További feltétel, hogy az érintettnek ne legyen hat hónapot meghaladó lakbér- és rezsitartozása.