Baku kétoldalú ügynek tekinti a kiadatást

Vágólapra másolva!
Az azeri külügyi szóvivő szerint jogszerű volt a baltás gyilkos kiadatása, amelyet Azerbajdzsán és Magyarország kétoldalú ügyként rendezett. Baku szerint az örmény elnök hisztérikusan nyilatkozott, ami nem jelent mást, mint "show-t".
Vágólapra másolva!

Az azerbajdzsáni külügyminisztérium szerint jogszerű volt Safarov kiadatása. A külügyminisztérium szóvivője szombati nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy Ramil Safarov kiadatása nem ütközött nemzetközi jogi normákba. A kiadatás Azerbajdzsán és Magyarország kétoldalú ügye, amelyet a fennálló jogi kereteken belül rendeztek - mondta Elman Abdullajev szóvivő a Trend azeri internetes hírportál jelentése szerint.

Safarovot pénteken adta ki Magyarország Azerbajdzsánnak. A férfit 2004-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Budapesten örmény katonatársa meggyilkolásáért. Kiadatása után elnöki kegyelemben részesült. Az eset miatt Örményország felfüggesztette diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal.

Az örmény elnök, Szerzs Szargszján kijelentéseivel kapcsolatban a szóvivő hisztérikus nyilatkozatokról beszélt, azok - mint fogalmazott - nem jelentenek mást, mint "show-t és populizmust".

Örményország és Azerbajdzsán viszonya a kaukázusi Hegyi-Karabah terület feletti fennhatósággal kapcsolatos konfliktus miatt az 1980-as és 1990-es évek fordulója óta feszült. A területért 1988 és 1994 között 30 ezer halálos áldozatot követelő háborút vívtak az örmények és az azeriek.