Schmitt Pál megkezdte a jótékonykodást

Vágólapra másolva!
A volt köztársasági elnök egymillió forintot adott egy fogyatékkal élő fiatalokat segítő alapítványnak - írja a Blikk. Schmitt Pálnak 54 milliós keret áll rendelkezésére az adományozáshoz.
Vágólapra másolva!

Egymilliós adománnyal kezdte a jótékonykodást volt köztársasági elnökként Schmitt Pál - írja a Blikk. A volt államfő 54 milliós keretből segítheti meg a civil szervezeteket, és elsőként egy fogyatékkal élő fiatalokat támogató alapítványt választott.

A Teljes Élet Szociális Alapítvány 25 éve működik, fiatalok táboroztatását végzi, és a nyár miatt időszerű volt a segítéség - indokolta a Blikknek Kiss Norbert, Schmitt Pál hivatalvezetője azt, hogy a volt államfőnek miért a fogyatékkal élő fiatalokat támogató alapítványra esett a választása. Schmitt Pál már több további pályázó megsegítéséről is döntött. Ők szociális, karitatív és kulturális tevékenységet végeznek - tette hozzá Kiss Norbert.

Az első adományt az Országgyűlés honlapja hozta nyilvánosságra. Az alapítvány a pályázatában az egymilliós összeget a táborozók étkezési kiadásaira és a tisztálkodáshoz szükséges szaniterkocsi bérletére kérte.

A volt köztársasági elnököknek és a hivatalban lévő házelnöknek 73 millió forintot biztosít az idén a költségvetés arra, hogy nemes célokra jótékonykodjanak. Mivel Schmitt Pál májusban mondott le, így neki egy kormányhatározat biztosított az év hátralévő hónapjaira részarányosan 54 milliót - emlékeztet a Blikk.

A köztársasági elnökök közül egyébként eddig Göncz Árpád költött a legtöbbet, ő már a 73 millió 80 százalékát, bő 58 milliót ajándékozott el. Főleg gyermekek, idősek, betegek, halmozottan hátrányos körülmények között élőket segített. Sólyom László kultúrára, tehetséges gyermekek továbbtanulására és segélyszervezet működésére fordította eddig elköltött 55 milliója nagy részét. Kövér László házelnöknek jár hasonló méretű keret, ő 48 millió forintot használt fel eddig, és ennek feléből Kárpát-medencei kulturális programsorozatot támogatott.