Már Ókovács Szilveszter sem kormánybiztos

Vágólapra másolva!
Szombattól megbízott főigazgatóként vezeti tovább az Operaházat. A főigazgatót még Réthelyi Miklós akkori nemzeti erőforrás-miniszter nevezte ki tavaly, de Orbán Viktor a kinevezés napján közölte, hogy a miniszternek nem volt felhatalmazása a lépésre.
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hivatalában fogadta Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház távozó kormánybiztosát, aki beszámolt eddigi tevékenységéről, miután megbízatása augusztus 31-ével megszűnik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Ókovácsot szeptember 1-jétől az intézmény megbízott főigazgatójának nevezi ki a miniszter.

Ókovács Szilveszter tavaly augusztus óta kormánybiztosként irányította a dalszínházat és az Erkel Színház rekonstrukciós munkáinak előkészítését. Megbízatását - más kormánybiztosokhoz hasonlóan - augusztus 31-i hatállyal vonták vissza, de az Emberi Erőforrások Minisztériuma már akkor is jelezte, Ókovács Szilveszter munkájára a jövőben is számítanak.

A főigazgatót Réthelyi Miklós akkori nemzeti erőforrás-miniszter nevezte ki, de Orbán Viktor a kinevezés napján közölte, hogy a miniszternek nem volt felhatalmazása a lépésre. Az Opera vezetése a kormányváltás óta problémás: a kulturális államtitkár 2010-ben Harangozó Gyulát kérte fel az Operaházat vezető miniszteri biztosnak, de róla később kiderült, hogy az ő felhatalmazása sem hivatalos. Réthelyi Miklós ezután Horváth Ádámot nevezte ki miniszteri biztosnak, aki két napig állt az Opera élén. Az új főigazgatói pályázatot még nem írták ki az intézmény vezetésére.

Az [origo] nyár közepén kormányközeli forrásból értesült úgy, hogy csak három kormánybiztos maradhat a posztján azután, hogy a Miniszterelnökséget vezető Lázár János eldöntötte: felülvizsgálja a miniszteri és kormánybiztosok egyre áttekinthetetlenebb rendszerét.

Az [origo] információi szerint a lépés egy ideje már napirenden volt a Miniszterelnökségen, és maga Orbán Viktor sürgette, noha személyesen is jó pár megbízottal gyarapította az elmúlt két évben a különböző kiemelt feladatokra felkértek listáját.