Martonyi nem tud amerikai nyomásgyakorlásról

Vágólapra másolva!
A külügyminiszter az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: az amerikai diplomácia csak az igazságszolgáltatás függetlenségének követelményére hívta fel a figyelmet, de konkrét igazságszolgáltatási lépések ügyében amerikai nyomásgyakorlás nem történt.
Vágólapra másolva!

A külügyminiszter nem tud arról, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt volna Magyarországra konkrét igazságszolgáltatási ügyekben, szerinte az amerikai diplomácia csak az igazságszolgáltatás függetlenségének követelményére hívta fel a figyelmet. "Sok kapcsolatunk volt az amerikaikkal, ismeretesek azok az aggodalmak, amelyeknek hangot adtak adott esetben nyilvánosan is. (...) Felmerültek bizonyos kérdések, két-három téma volt, ami őket elsősorban nyugtalanította: az igazságszoltatási rendszerünk, a választási rendszerünk" - mondta Martonyi János az M1 Ma reggel című műsorában pénteken.

A külügyminiszter hozzátette: nem tud arról, hogy konkrét igazságszolgáltatási lépések ügyében amerikai nyomásgyakorlás történt volna, "hacsak nem abban a formában, hogy természetesen tartsuk be a jogállamiság minden követelményét". Nem értesült azonban olyan nyomásról vagy amerikai véleményről, ami arra irányult volna, hogy "akármi is történt, X vagy Y ellen eljárást indítani nem szabad".

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy csütörtöki sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy Nyugat-Európából vagy az Egyesült Államokból érkezett-e a kormányhoz olyan nyomás, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök ellen ne induljon eljárás, ne legyenek elszámoltatva, azt válaszolta: "igen, természetesen volt ilyen kérdés, nyomás, tájékozódás és olyan befolyásolási kísérlet, amely arról szólt, hogy a szocialista párt kapjon védelmet, immunitást".

A kijelentésre reagálva a budapesti amerikai nagykövetség közölte: az Egyesült Államok nem avatkozik bele Magyarország belügyeibe. "Téves azt sugallni, hogy az Egyesült Államok kormánya olyan kéréssel fordult a magyar hatóságokhoz, hogy lépjenek fel vagy ne lépjenek fel ebben az ügyben" - írták. "Amit több ízben hangsúlyoztunk, az a jogállamiság és a bírói függetlenség fontossága" - tartalmazza az amerikai állásfoglalás.