Vágólapra másolva!
Nagyon szorít a mellkasom, megindult a szülés, bevettem valami gyógyszert - jellemzően ilyen panaszokkal hívják ki a mentősöket azok a potyautasok, akik valamilyen betegséget színlelve próbálják elvitetni magukat a közeli városba. Sokan közülük egyszerűen lelépnek a kórházból. A mentősök szerint az sem ritka, hogy indokolatlanul riasztják őket. Az emberek nincsenek tisztában vele, hogy így a mentősök mellett kiszúrnak azokkal is, akiknek tényleg az életük forog kockán.
Vágólapra másolva!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hetente többször is előfordul, hogy ingyentaxinak tekintik a mentőautókat azok, akiknek nincs pénzük vagy lehetőségük másképp eljutni a legközelebbi városba - mondták az [origo]-nak a megyében dolgozó mentősök. A jelenségre egy blogbejegyzés hívta fel a figyelmet, amelyben azt írták: egyre gyakoribb vidéken, hogy potyataxinak használják a mentőautókat. A megkérdezett mentősök közül mindenki hallott a problémáról, de nem mindenki találkozott vele szolgálatban. Akiknek már volt dolguk ingyenfuvarra pályázókkal, azt állították, hogy sokszor ismerős arcokba botlanak, ugyanazok használják ki akár hetente-kéthetente is az állampolgári joguk adta helyzetet, és hívnak mentőt kamuból. A mentősök szerint a jelenség inkább az észak-magyarországi és a keleti megyékre jellemző, van, ahol akár hetente, máshol csak elvétve találkoznak vele.

Vécéznek, távoznak

"Fáj a csuklója, ezért kihívja a mentőautót. Bevisszük a kórházba, jó esetben megvárja a félórás röntgent, majd távozik a kórházból" - mondta az [origo]-nak az egyik szabolcsi állomás dolgozója. A férfi azt állítja, előfordult az is, hogy az egyik álbeteg egyenesen a mentősök szemébe mondta, nincs pénze bemenni Nyíregyházára.

"Nekünk az a dolgunk, kötelességünk, hogy ellássuk, hiába tudjuk, hogy semmi baja" - mondta a mentős, aki szerint az ájulás, szédülés, hasfájás a legáltalánosabb panaszok, amelyek miatt mentőt hívnak az ingyenfuvarra várók. "Van, aki beérve a kórházba elmegy a WC-re, majd angolosan távozik" - tette hozzá. A kórház kínálta mosdólehetőségek kihasználása egy Borsod megyében dolgozó mentős szerint sem ritka: "Egy terhes nő hasi görcsökre hivatkozva vitette be magát a kórházba. Odaérve aztán meglátogatta a mosdót, és érdekes módon utána elmúltak a görcsös panaszai. Ha most vulgáris akarnék lenni, azt is mondhatnám, vannak, akiket mentővel viszünk szarni" - fogalmazott.

A férfi szerint a legnagyobb baj nem az ingyenutakkal van, mert az nem mindennapos. A problémát az okozza, hogy nagyon sok esetben teljesen indokolatlanul hívják ki a mentőket. "Elhagyja a barátnője, kitalálja, hogy öngyilkos lesz, és bevesz három darab gyógyszert. Semmi baja nem lesz tőle, de azért mentőt hív" - mesélte a férfi, aki szerint sok esetben a valóban beteg emberek elől veszik el így az autókat. Ezt megerősítette az egyik szabolcsi állomás ügyeletese, aki egyre gyakrabban tapasztalja, az emberek nincsenek tisztában vele, hogy milyen esetekben kell mentőt hívni. "Apró-cseprő dolgok miatt az ügyelet helyett egyből a mentőket hívják" - tette hozzá.

Hallják a tévében

"Szinte mindennaposak az ilyen esetek, és általában ugyanazok az emberek játszanak a potyautazásra" - mondta egy szintén Szabolcs megyében dolgozó mentős. Amikor megkapják a címet, már pontosan tudják, hogy milyen betegséggel szembesülnek majd a helyszínen. Arra a kérdésre, hogy a sokadik esetnél miért nem kérik számon a visszaélőket, azt felelte, hogy inkább egymás között beszélik meg a kollégákkal, az érintetteknek nem szólnak, mert volt már példa, hogy feljelentéssel fenyegetőztek. A férfi durva számításai szerint van, hogy egy-egy ilyen út oda-vissza több mint 100 kilométert is kitesz.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

"Hallják a televízióban a tüneteket, és egyből tárcsázzák a 104-et. Ha szorító mellkasi fájdalmat érez, azonnal forduljon orvoshoz! - ez folyik a csapból is, persze, hogy egyből mentőt hívnak" - méltatlankodott egy Heves megyei település mentőállomásának dolgozója. A férfi szerint az általános forgatókönyv a következő: a kórházi laboreredmény és az EKG-vizsgálat is negatív, megkapják az ambulánslapot, és indulnak a dolgukra. "Nem tudom, hova mehetnek ilyenkor, talán a Tescóba" - tette hozzá. A rendőrség csak abban az esetben tudja keresni a kórházból idő előtt távozót, ha valóban valamilyen sérüléssel vagy betegséggel vitték be a sürgősségire. "Ha fejsérülése van, és a kötelező megfigyelési időt nem a kórházban tölti, hanem fogja magát, és elmegy, akkor a rendőrség azonnal keresni kezdi. Aki kamuból viteti be magát, azzal semmit nem tudnak kezdeni. Lelécel, és kész" - magyarázta.

A terhes nőknél a fegyver

"Ózdra vagy Miskolcra vitetik magukat. Nem mondanám, hogy sűrűn előfordul, de havonta egyszer azért megesik" - mondta az egyik Borsod megyei mentőállomás dolgozója. Változóak a panaszok, a környező településeken a leggyakrabban a terhes nők használják ki az ingyenfuvart a szülés megindulására hivatkozva. "Nálunk még nem volt erre példa, de tartok tőle, hogy ami késik, nem múlik" - felelte kérdésünkre az egyik Komárom-Esztergom megyei mentőállomás ügyeletese. "Mi inkább azokat hívjuk ingyentaxizóknak, akik a hónap végén erősen a pohár fenekére néznek, és úgy gondolják, a kórházban akarnak lefürdeni. Ittas embert nem hagyhatunk az út szélén, kötelesek vagyunk bevinni őket" - tette hozzá.

Ha van is ilyen jelenség, biztosan nem gyakori - mondta az [origo]-nak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Ami sokkal inkább jellemző, az indokolatlan mentőhívás, ami sok esetben nem is feltétlenül rosszindulatból történik. Ha valaki pusztán szórakozásból hívja ki a mentőket, feljelentést lehet tenni a rendőrségen, anyagi és nem anyagi kár okozása miatt. A szóvivő azt mondta, a jelenség létezése vagy nem létezése megfoghatatlan: ha a mellkasi fájdalomra panaszkodó ember a kórházba szállítás után nem sokkal hazamegy, nem lehet biztosan tudni, hogy azt miért tette. Lehet, hogy valóban kutya baja nem volt, és csak ingyenfuvart akart, de az is állhat a távozása hátterében, hogy időközben jobban lett. Győrfi szerint azonban ha már a helyszínen nyilvánvaló, hogy nincs semmi baj, be sem szállítják a beteget a kórházba.

Bárki hívhat mentőt

Az Országos Mentőszolgálat honlapja azt írja: mentés szükségessége esetében bárki - állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül - hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén. Az egészségügyről szóló 1997. évi törvény szerint a közterületen vagy nyilvános helyen tartózkodó, magatehetetlen ittas személyt a mentőszolgálat kijózanítás céljából egészségügyi megfigyelésre, illetve ellátásra az illetékes egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja. A megfigyelés az érintett kijózanodásáig, de legfeljebb 24 óráig tarthat. A beszállított személyt kijózanodásáig, de legfeljebb 24 órai időtartamra lehet az egészségügyi intézményben visszatartani. Győrfi Pál korábban a Magyar Televízió Híradójának adott interjújában azt mondta, hogy naponta kétezer-kétezerötszáz alkalommal riasztják a mentőket, a kivonulás alkalmanként csaknem negyvenezer forintba kerül.