Pintér: Egyhamar nem nő ki V. László utódja

Vágólapra másolva!
A "Jobbik határán mozgó gárdák" jogilag és rendőrszakmailag "kezelve vannak", és egyhamar nem nő ki P. Tamás és V. László utódja - mondta a Heti Válasznak adott interjúban Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint az alvilág kulcsfiguráinak elfogásával azokat juttatták rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök egyértelmű utasítása volt, hogy tegyenek rendet az országban, és a rendhez hozzátartozik az el nem évült bűncselekmények felderítése is - indokolta a Heti Válasznak adott interjújában Pintér Sándor, hogy miért vette elő a rendőrség a tizenöt évvel ezelőtti leszámolásokat és olajügyeket. A belügyminiszter szerint olyan súlyú emberölésekről van szó, ahol mindenképp pótolni kell az elmaradt rendőri tevékenységet. A lap kérdésére elmondta: húsz éve bízik a rendőrség pártpolitika-semlegességében, de ezekben az ügyekben vagy a szakmaiság, vagy a technika, vagy a szerencse hiánya miatt elmaradt a felderítés.

Pintér Sándor szerint P. Tamás és V. László előzetes letartóztatásba helyezésével azokat juttatták rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak. A belügyminiszter az interjúban kijelentette: "egyhamar nem nő ki P. Tamás vagy V. László utódja". Pintér Sándor beszélt arról is, hogy a Hajógyári-szigeten történtekről a bizonyítékok szerint a rendőrség szervezett bűnözés elleni egységének vezetője és helyettese is tudott.

A BRFK szervezett bűnözés elleni osztályát és a Nemzeti Nyomozó Irodát is érintő átszervezésekről szólva Pintér Sándor hangsúlyozta, a rendőrség ütemezett átalakítása zajlik. "Nem állítom, hogy mindenki bűnös. De vajon milyen szakmai teljesítménye van annak a csoportnak, amely mellett egy V. ki tudott nőni? Mindez nem három-négy vezető felelőssége" - mondta a tárcavezető.

Egy másik kérdésre - reális-e, hogy az Aranykéz utcai robbantásnál, valamint Seres Zoltán és Prisztás József kivégzésénél is az Energol volt marketingigazgatója volt a felbujtó a gyanú szerint - a miniszter elmondta, vallomások, továbbá a bűnügyi technikai fejlődésnek köszönhető eredmények alapján jutottak ilyen következtetésre. Nem új tárgyi bizonyítékok kerültek elő a gyilkosságok után 15 évvel, hanem a régiek "mondanak" többet - jelezte.

A betiltott gárdával kapcsolatban Pintér Sándor azt mondta, Hajdúhadházon, Gyöngyöspatán előállítottak vonulókat, őket a bíróság felmentette, idén márciusban a Hősök teréről szintén előállítottak néhány embert, őket ugyanúgy felmentették, a múlt szombati, a Magyar Gárda megalakulásával kapcsolatos rendezvényt pedig előzetesen betiltották, de a bíróság engedélyezte. Rögzítette: ahol a rendőrség törvénysértést észlelt, ott gyorsan és szakszerűen cselekedett, a "Jobbik határán mozgó gárdák" jogilag és rendőrszakmailag kezelve vannak.

A belügyminiszter szerint jövőre is lehet Ozora-fesztivál, de ennek feltétele, hogy a fesztivál helyszínén ne áruljanak és ne fogyasszanak kábítószert. "Egyébiránt a kultúrát nagyon tudom támogatni" - tette hozzá Pintér Sándor.