Hoffmann Rózsa visszahozná a köpenyt az iskolába

Vágólapra másolva!
Támogatná az egyenköpeny viselését az iskolákban Hoffmann Rózsa, mert szerinte a szegény gyerekeket így nem frusztrálná, ha nem tudnának drága, divatos ruhákban járni. Egyelőre nincs napirenden az erről szóló rendelet, de az oktatási államtitkár ösztönözni fogja a döntést. Az oktatási államtitkár egy rádióműsorban megerősítette, hogy jövőre nem lesznek államilag finanszírozott helyek a jogász- és közgazdászképzésben.
Vágólapra másolva!

"Az egyenköpeny szerintem jó dolog" - jelentette ki Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. Az államtitkár szerint meg kell értetni a szülőkkel, hogy nagyon sokat tudnak megtakarítani azzal, ha egyenköpenyt viselnek a gyerekek az iskolában. Hoffmann beszélt arról, hogy "szegény sorban nőtt fel", és gyerekként neki segítség volt, hogy a köpeny eltakarta "a nyolc éve nyúzott blúzát".

Hoffmann utalt arra, hogy a brit, illetve az ázsiai iskolákban is köpenyben járnak a gyerekek iskolába. Az államtitkár szerint az az érv is az egyenruha mellett szól, hogy a munka világában, egy bankban vagy egy üzletközpontban is megkövetelik a dolgozóktól az egyenruhát. "Miért kellene attól félnünk, hogy a gyerekek is kitűzzék az iskola jelvényét az egyenruhájukra?" - tette fel a kérdést Hoffmann Rózsa, aki szerint nincs napirenden az erről szóló rendelet, de ösztönözni fogja a döntést.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az államtitkárságon dolgoznak egy programon, amely szerint a sportfelszerelést, akárcsak a tankönyveket a gyerekek ingyen kapják meg. Hoffmann kijelentette azt is, hogy "az oktatásban ésszerűtlen lenne a 62 év feletti dolgozók kényszernyugdíjazása".

Valóban nem lesz ingyenes jogászképzés

Hoffmann Rózsa az interjúban megerősítette az [origo] információját, hogy a felsőoktatásban jövőre megszűnnek az államilag finanszírozott helyek a jogász- és a gazdasági képzésben. "Erről még nincs döntés, de tényként kezelem, hogy itt megszűnnek az ösztöndíjas helyek" - mondta Hoffmann. Az államtitkár szerint nem kell attól tartani, hogy megszűnnek ezek a képzések, mert bár idén csökkentették az állami keretszámokat a jogász- és gazdasági képzésben, "mégis megnőtt az önköltséges formában tanulni akarók száma". Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jogászok és a közgazdászok olyan fizetést kapnak, ha dolgozni kezdenek, hogy "ki tudják fizetni a felvett diákhitelt".

Hoffmann Rózsa ugyanakkor hozzátette, hogy a kormány nem akar teljesen kivonulni a felsőoktatás finanszírozásából, hiszen - a kormány ígérete szerint - ha a jogász- vagy közgazdászhallgatók később a közszférában helyezkednek el, az állam egy összegben visszatéríti diákhitelüket, sőt a hitelkonstrukció állami támogatását is a költségvetés fedezi. Arra a kérdésre, hogy az állami támogatások csökkentése nem hat-e a társadalmi mobilitás ellen, Hoffmann Rózsa úgy vélte, hogy a Diákhitel 2-t, két százalékos kamatterhével bátran felvehetik a szegényebb családok is.