Rendőrsorfal védte meg az antifasiszta tüntetőket

Vágólapra másolva!
Rendőrök választották szét az antifasisztákat és a nemzeti radikálisokat a budapesti belvárosban szerda este tartott tüntetésen. A Magyar Gárda és az Újszínház ellen tartott antifasiszta megmozdulás végül kisebb pofozkodásba torkollt.
Vágólapra másolva!

Mintegy 500 fős demonstrációt tartott szerda este Budapesten a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) és a Magyar Antifasiszta Liga, hogy az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szembeni összefogásra buzdítson. A megmozdulást folyamatos ellentüntetés kísérte, és az este folyamán a MEASZ elnökét fekete ruhás férfiak meg is verték.

Az antifasiszta szervezetek a betiltott Magyar Gárda alapításáról megemlékező múlt szombati rendezvény ellen akarták felemelni a hangjukat, és Csurka István színművének az Újszínházban tervezett bemutatója ellen is tiltakoztak. A szerdai megmozduláshoz több baloldali szervezet és párt, illetve roma szervezet is csatlakozott, a rendezvényen képviseltette magát az SZDSZ, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal is.

A Deák téren tartott tüntetés alatt mintegy ötven ellentüntető bekiabálásokkal próbálta megzavarni a szónokokat, majd az Erzsébet térről megkíséreltek bejutni a demonstrálók közé, de ezt a rendőrök sorfalat állva megakadályozták. Többen azt skandálták: "mocskos zsidók" és "indul a vonat". Ezután a rendőrök egyenként igazoltatták őket.

A mintegy ötszáz antifasiszta tüntető rendőri biztosítás mellett átvonult a Deák térről az V. kerületi Paulay Ede utcába, az Újszínház elé, hogy tiltakozzon hogy Csurka István A hatodik koporsó című színművének tervezett bemutatója ellen. Amikor a tüntetők az Újszínházhoz értek, mintegy kéttucatnyi radikális demonstráló állt az épület bejáratánál, és azt skandálták: "az Újszínház a magyaroké". Az antifasiszták "nácik haza!" felszólítására "itthon vagyunk!" kiáltozással válaszoltak.

Az ellentüntetőket végül a rendőrök sorfalat állva kiszorították az Újszínház bejárata elől. Az antifasiszta szervezetek tüntetésén részt vevők megtapsolták a rendőri intézkedést.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke ugyanakkor a rendezvény után az ATV-nek arról számolt be, hogy egy 10-15 tagú feketeruhás csoport körbevette, ás egyikük megütötte. A MEASZ elnökét ezután kórházba vitték látleletre, azt mondta, "agyrázkódásra utaló tünetei" vannak.