Kolláth: Ne induljon az MSZP 2014-ben

Vágólapra másolva!
Az MSZP-nek el kell gondolkodnia azon, hogy egyáltalán elinduljon-e a 2014-es választásokon - vetette fel egy szocialista lakossági fórumon Kolláth György alkotmányjogász. A professzor szerint ugyanis a Fidesz olyan választási rendszert épít ki, amelyben egyedül ő nyerhet, és erre lehet, hogy csak a távolmaradással lehet válaszolni. A felvetést jogosnak találta Újhelyi István,  parlament MSZP-s alelnöke is.
Vágólapra másolva!

A választási rendszer átalakítása során eljöhet az a helyzet, amikor a demokratikus ellenzéknek meg kell fontolnia a választástól való távolmaradás lehetőségét - vetette fel Kolláth György alkotmányjogász szerdán Szegeden. "El kell azon gondolkodni, hogy a demokratikus pártoknak szabad-e olyan versenyben részt venniük, amelyen az egyik induló százméteres síkfutásban, a másik száztíz méteres gátfutásban áll rajthoz" - mondta az egyetemi tanár Ujhelyi Istvánnal (MSZP) közösen egy lakossági fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

"Világosan meg kell mondani: csinálhattok választási eljárási törvényt magatoknak, de az a tiétek, egyétek meg, nem veszünk részt benne" - mondta Kolláth. A professzor szerint őrült politikai kockázatai vannak, ha egy választáson csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik indul, de ez még mindig tisztább helyzet, mintha valaki odaáll "pofozógépnek".

Ujhelyi István az MTI-nek nyilatkozva, Kolláth György felvetéséről elmondta, hogy ennek a lehetőségét két hónappal ezelőtt diplomaták körében már említette. Ez nagyon komoly megütközést keltett, de nem a mondandó maga, hanem annak a súlya - tette hozzá.

Az Országgyűlés szocialista alelnöke a politika gyakorlati szempontjából is egyetért a Kolláth György által alkotmányjogászként előadott érvekkel. "Olyan versenyen elindulni, ahol mi csak legitimizálunk egy antidemokratikus intézményrendszert, ez megfontolandó" - tette hozzá.