Megszökött a kórházból a magát felgyújtó keszthelyi férfi

Vágólapra másolva!
Gyúlékony anyagot, valószínűleg benzint locsolt magára, majd meggyújtotta magát egy férfi a keszthelyi városháza előtt kedd délután. A helyi roma kisebbségi önkormányzat elnökhelyettesének, aki felgyújtotta magát, kollégái szerint lakásproblémája volt, a városvezetés szerint viszont minden segítséget megkapott.
Vágólapra másolva!

Gyúlékony anyaggal leöntötte, majd felgyújtotta magát egy férfi a keszthelyi városházán kedd délután - közölte a rendőrség. A férfi - aki a helyi kisebbségi önkormányzat elnökhelyettese - egy-két deciliter gyúlékony anyagot öntött magára, a mentők a kórházba szállították.

Horváth Ferenc, a keszthelyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke szerint helyettese megoldatlan lakáshelyzete miatt gyújtotta fel magát. Az elnök azt mondta az [origo]-nak, hogy a férfi lakása, amelyben egyedül élt, még a télen kigyulladt, és lakhatatlanná vált. A telet az elnökhelyettes gyakorlatilag a "szabad ég alatt vészelte át", egy kormos, fűtés, illetve víz nélküli lakásban, és lakhatása mostanra sem oldódott meg.

Az elnök azt mondta: "Zoli délután két óra körül felhívott, hogy besokallt, nem bírja tovább, hogy nem segít neki senki. Azt mondta, hogy vett benzint, elmegy az önkormányzathoz, lelocsolja és felgyújtja magát". Az elnök próbálta erről lebeszélni, de fél óra múlva telefonáltak neki, hogy az elnökhelyettes valóban felgyújtotta magát. Horváth Ferenc szerint az elnökhelyettesnél "elszakadt a cérna", amikor két héttel ezelőtt a polgármester, akitől segítséget kért, azt mondta neki: "ha nem tetszik a helyzet, harcolj".

A magát felgyújtó férfit a keszthelyi városi kórház sebészeti osztályára szállították, azonban állapotáról semmilyen információt nem közöltek az [origo]-val. Később a Keszthelyi önkormányzat közölte, hogy a férfi sérülései nem voltak súlyosak, és azok ellátása után megszökött a kórházból.

Az önkormányzat szerint segítettek rajta

Hétfő délután a keszthelyi önkormányzat közleményben cáfolta a kisebbségi önkormányzat elnökének néhány állítását, és jelezte, hogy rossz helyzete miatt a magát felgyújtó férfit is felelősnek. A közlemény szerint a férfi bérelt lakása nem télen, hanem márciusban gyulladt ki, a tűzoltósági jegyzőkönyv szerint azért, mert a bérlő a lakásban nagy mennyiségű szemetet és ruhaneműt halmozott fel, és a tárolási szabályokat nem tartotta be.

A tűzoltók véleménye szerint kismértékű kár keletkezett - áll a közleményben, amely szerint a tűzesetet követő hetekben a férfi a az édesanyja önkormányzati lakásában élt; az, hogy fedél nélkül, az utcán lett volna kénytelen meghúzni magát télen, nem igaz. Bérleményének gyors kitakarítása, lakhatóvá tétele az önkormányzat anyagi segítségével történt meg, ezt követően lehetősége volt visszaköltözni. Ruzsics Ferenc polgármester személyesen járt el a Máltai Szeretetszolgálatnál, hogy az elnökhelyettes ruhát és bútort kapjon ingyen, de azokat a férfi többszöri egyeztetés ellenére sem vette át - írta az önkormányzat.