Midibusztendert ír ki a BKK

Vágólapra másolva!
A Budapesti Közlekedési Központ elsősorban a budai Várban közlekedő - új midibusz üzemeltetésére vár ajánlatokat - írja a Népszabadság. A BKV-nak is versenyeznie kell.
Vágólapra másolva!

Még le sem zárult az első busztender, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) már a következő közbeszerzési felhívás közzétételére készül; a várhatóan szeptemberben megjelenő tenderen hatvan darab - elsősorban a budai Várban közlekedő - új midibusz üzemeltetésére várnak majd ajánlatokat - írja a hétfői Népszabadság.

A napilap cikke szerint ezúttal a BKV megrendelő helyett már versenyzőként tűnhet fel a színen, az új előminősítő eljáráson pedig további magyar és külföldi cégek is belépőt szerezhetnek a pályázatokra.

A Népszabadság felidézi, hogy az új személyszállítási törvény megjelenéséig bizonytalan volt a főváros közlekedésszervező holdingjának, a BKK-nak a jogi helyzete, így a közbeszerzési eljárásokat csak a BKV-val közösen indíthatták útjára. A jogszabály elfogadásával azonban lehetőség nyílt a megrendelői és a szolgáltatói szerep valódi szétválasztására, ezért a tendereket ezentúl a szervezői, irányítói és ellenőrző feladatokat ellátó BKK hirdeti meg, míg a BKV a lehetséges szolgáltatók egyikeként vehet részt a versenyben.

A közbeszerzésekkel párhuzamosan zajlik a buszágazat leválasztása a BKV-ról, ez azonban a BKK vezérigazgatója, Vitézy Dávid szerint nem okoz csoportos létszámleépítést. A BKV legújabb jelentése szerint a létszám rendezéséhez várhatóan elegendő lesz a túlórák megszüntetése, a nyugdíjasok elküldése, illetve az, ha a távozó sofőröket nem pótolják újakkal.