Kivizsgálná Martonyi a Szíriában kiszabadított magyarok titkait

Vágólapra másolva!
Tudni akarja a magyar külügyminiszter, hogy mit keresett Szíriában az a három elrabolt magyar, akiket a közelmúltban szabadítottak ki. Martonyi János szerint lehet, hogy a magyarok annak a szíriai rezsimnek a megbízásából folytattak szakértői tevékenységet, amelynek bukása Magyarországnak is érdeke.
Vágólapra másolva!

Ki kell vizsgálni, hogy a napokban kiszabadult három magyar állampolgár milyen tevékenységet folytatott Szíriában - közölte hétfőn Martonyi János. A magyar külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: még a gyanúját is el kell hárítani annak, hogy a magyar hatóságok bármit is tudtak volna a túszul ejtett magyar szakértők munkájáról.

A miniszter vezetője sajnálatát fejezte ki, amiért a három magyar a Külügyminisztérium felhívása ellenére Szíriába ment, és közölte: a tárca nem tudott odautazásukról. Elmondta, ki kell vizsgálni, hogy a három magyar szíriai tevékenysége nem ütközött-e törvénybe, nem sértette-e az ország érdekeit. A vizsgálatot azonban nem a Külügyminisztérium, hanem "az illetékes szervek" folytatják majd le - mondta.

A felvetésre, amely szerint a magyarok szíriai kormánykatonák szakértőiként dolgozhattak, Martonyi János annyit mondott: köszönetet kell mondani a szír ellenzéknek, amiért "talán annak ellenére, hogy ezek az emberek a másik oldalon folytattak szakértői tevékenységet", lehetővé tette a kiszabadulásukat. Arra a riporteri kérdésre, hogy kizárható-e, hogy a túszul ejtett, majd kiszabadult magyarok a háború utáni helyzetet készítettek elő, a külügyminiszter nem kívánt részletekbe bocsátkozni, de közölte: információik nem erről szólnak.

Martonyi kijelentett: a magyar külpolitika egyik sarokköve, hogy az Aszad-rezsimnek távoznia kell. Martonyi János arról is beszélt, hogy - bár a nagykövet felhatalmazást kapott, hogy ha szükséges, a személyzettel együtt távozzon - a magyar követség folytatja tevékenységét Szíriában, amíg segíteni tud az ott lévő mintegy százötven magyar állampolgárnak. Tájékoztatása szerint néhány nappal ezelőtt úgy tűnt, be kell zárni a nagykövetséget, mert páncélosok közelítették meg az épületet, de végül folytathatták a munkát, és ez így is marad, amíg a biztonsági helyzet ezt megengedi.