A szíriai elnök tanácsadóinak nézték az elrabolt magyarokat

Vágólapra másolva!
Hazatért Magyarországra a Szíriában augusztus közepén elrabolt és az elmúlt napokban kiszabadult három magyar állampolgár. Kiderült, hogy azért rabolták el őket, mert a szíriai elnök tanácsadóinak hitték őket a felkelők. A három magyar a Terrorelhárítási Központ hétfő délutáni sajtótájékoztatóján is megjelent, és azt mondták, hogy egy barátjuk hívta meg őket Damaszkuszba, de azt nem árultak el, pontosan mit csináltak Szíriában. Ezt a terrorelhárítás is vizsgálja.
Vágólapra másolva!

A szíriai elnök rezsimjéért harcoló külföldi tanácsadóknak nézték a három Szíriában elrabolt magyart - derült ki a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

A három elrabolt magyar hétfőn érkezett haza, Magyarországra közel kétheti fogva tartás után, és mindhárman személyesen is megjelentek a TEK és a Külügyminisztérium közös sajtótájékoztatóján. A magyarok, mindhárman volt rendőrök, azt mondták, hogy egy barátjuk hívta meg őket Damaszkuszba.

Ennél többet azonban nem árultak el: egyikük sem vállalta a nevét, és arról sem mondtak semmit, ki volt az a barát, aki meghívta őket, és pontosan miért utaztak Szíriába. Állításuk szerint kint tartózkodásuknak nem volt köze a korábbi rendőrségi múltjukhoz.

Forrás: TEK

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese azt mondta, hogy a kormányzati szerveknek semmi közük nincs a magyarok szíriai utazásához, és vizsgálják, hogy a magyarok szíriai tevékenysége ütközik-e valamilyen jogszabályba.

Takács Szabolcs Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint a közel kéthetes fogva tartás során katonai fogolyként kezelték a három magyart, vagyis az ENSZ szabályainak megfelelő bánásmódban részesültek. A fogva tartás körülményeiről az egyik elrabolt magyar azt mondta, hogy "fizikálisan nem bántották őket", de lelkileg rossz állapotba kerültek. A negyven év körüli férfi, aki a három magyar közül egyedüliként szólalt meg a sajtótájékoztatón, az újságírói kérdések ellenére sem akart beszélni sem a cellájukról, sem arról, hogy milyen ételt kaptak.

Forrás: TEK
Hajdu János, a TEK főigazgatója köszöntötte az elrabolt magyarokat

A három férfit augusztus közepén rabolták el Damaszkusz külvárosában három másik emberrel együtt. Mindhárom magyar rendőrtiszt volt korábban, tizenkét éve vonultak nyugállományba, és Magyarországon kutyakiképzéssel foglalkoztak. Mindhárman 40 év körüliek.