Háromszáz rendőr szállta meg Csókakőt


Rendőrök megállítanak egy személygépkocsit a Fejér megyei Csókakő határában 2012. augusztus 25-én, miután a megyei rendőrfőkapitány műveleti körzetté nyilvánította a falut
Vágólapra másolva!
A rendőrök lezárták a falut, folyamatosan járőröznek. A polgármester szerint nem tudni, miért indították az akciót. Van, akit visszafordítottak a túrázásból, mások egyszerűen nem értik, miért van szükség rájuk. A rendőrség közölte, hogy egy bűncselekmény megelőzése miatt zárták le a falut. Csókakőn szombaton gárdistaavatásra készült az Új Magyar Gárda.
Vágólapra másolva!

Műveleti területté nyilvánította a rendőrség a Fejér megyében fekvő Csókakőt - tájékoztatta az [origo]-t a település polgármestere, Fűrész György. A mindössze 1274 ember lakta falut háromszáz rendőr szállta meg, a polgármester szerint pedig egyelőre nem indokolták meg, hogy miért vannak ott.

"Társadalmi bűncselekmény gyanúja miatt van szükség az akcióra" - Fűrész szerint a rendőrség csak ennyit közölt vele. A polgármester elmondta, hogy a falusiak nagyon nyugtalanok. A települést teljesen lezárták a rendőrök, csak lakcímkártyával rendelkező helyieket engednek be, még a buszokról is leszállítják az embereket. A falun belül folyamatosan járőröznek, és ellenőrzési pontokat állítottak fel. "De ellenfél nincs" - tette hozzá a polgármester.

Délután három órára befejeződött a rendőrségi akció a településen. A község ismét szabadon megközelíthető. A rendőrség tájékoztatása szerint semmilyen bűncselekmény nem történt Csókakőn.

"A rendőrség tudomására jutott, hogy Csókakő belterületén bűncselekmény elkövetése valószínű" - tájékoztatta az [origo]-t a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Ennek megelőzése érdekében a főkapitány műveleti területté nyilvánította Csókakőt.

Németh-Kész Mónika szerint elrendelték az ellenőrzést a bekötő utakon és a közeli településeken, Csókakőn pedig korlátozásokat léptettek életbe. A faluba csak lakcímkártya felmutatásával mehetnek be a helyiek, minden esetben a rendőrök döntik el, hogy kiket engednek be. A sajtószóvivő szerint az élelmiszer-szállítmányokat és a rokonaiknak gyógyszert vivő nem helyieket is beengedték.

Forrás: MTI/Koppán Viktor
Rendőrök megállítanak egy kocsit Csókakő határában

A falu péntek éjfél óta számít műveleti területnek, a rendőrségnek pedig nem áll módjában elárulni, hogy meddig tartják fent a lezárást, ahogy azt sem árulták el, hogy milyen bűncselekmény gyanúja miatt kellett lezárni a falut. Németh-Kész Mónika annyit tett hozzá, hogy bűncselekmény egyelőre nem történt, a rendőrök célja pedig továbbra is a megelőzés.

Sétáljanak, ráérnek

"Félelmetesek" - mondta az [origo]-nak az erdő szélét is őrző rendőrökről egy helyi lakos, Molnár Istvánné. Minden reggel túrázással szokta indítani a napot, most azonban a rendőrök visszafordították az erdő széléről. Molnárné szerint amikor megkérdezte őket arról, hogy miért, csak annyit mondtak, hogy "nem publikus".

Molnárné szerint az ottlétük kellemetlen helyzeteket is okoz. Egy helyi zenekar például ma ünnepli megalakulásának harmincéves fordulóját, a környező falvakból érkező rajongók azonban nem tudnak bejutni Csókakőre. "Így nem tudnak ünnepelni" - mondta.

Mások nem igazán törődnek a rendőrök ottlétével. "Sétáljanak, ráérnek" - mondta egy nő, aki a Kossuth Lajos utcában lakik. Neki azt mondták a rendőrök akkor, amikor reggel bevásárolni ment, azért vannak itt, hogy vigyázzanak rájuk. "Rám nem kell, nincs itt baj" - mondta a nő. Egy harmadik falusi azt mondta, őt nem zavarják a rendőrök, alig vannak a faluban, bár a bekötőúton harmincan is állnak.

Gárdistaavatásra készültek

Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei frakcióvezetője az [origo]-nak elmondta, hogy Csókakő egy lehetséges helyszín volt, ahol az Új Magyra Gárda tagjainak avatását tervezték. Árgyelán szerint végül a gárdistaavatás egy másik helyszínen megtörtént.

A betiltott Magyar Gárdát öt éve alapították, ennek az utódszervezete az Új Magyar Gárda. A gárda megalakulása miatt ma megemlékezést rendeznek a Hősök terén, a rendezvényt a rendőrség betiltotta, a Fővárosi Törvényszék azonban hely adott a szervezők fellebbezésének, így a megemlékezést szombat délután megtartják.