Mérgelődik a kormány a szombati gárdistaünnep miatt

Vágólapra másolva!
Nem ért egyet a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel a kormány, de tiszteletben tartja a törvényszék döntését, és nem gátolja meg a szervezet öt évvel ezelőtti megalakulására megemlékező szombati rendezvényt. A kormány figyelmezteti a megemlékezőket, hogy ha szükséges, a leghatározottabban fel fognak lépni a rendbontókkal szemben.
Vágólapra másolva!

A kormány tiszteletben tartja a független bíróság döntését, amely szerint a bejelentő megtarthatja a Magyar Gárda alakulására emlékező rendezvényét. A Kormányszóvivői Iroda pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében ugyanakkor az is szerepel: a kabinet "a legkevésbé sem ért egyet" a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel.

A még márciusban bejelentett felvonulás megtartását a rendőrség megtiltotta. Az eseményen a korábban a bíróság által betiltott Magyar Gárda öt évvel ezelőtti, 2007. augusztus 25-ei megalakulásáról kívántak megemlékezni. A bejelentő jogorvoslati kérelmének azonban a Fővárosi Törvényszék helyt adott.

A Kormányszóvivői Iroda közleményében hangsúlyozza: a jogállami normáknak megfelelően - természetesen tiszteletben tartja a független bíróság döntését, ugyanakkor semmiféle kétséget sem kíván hagyni a felől, hogy a legkevésbé sem ért egyet a Magyar Gárda által képviselt eszmeiséggel, illetve azokkal, akik a kirekesztő és gyűlölködő eszmékkel vagy az erőszakkal közösséget vállalnak. A kormány hangsúlyozza továbbá, hogy a rendezvény biztosítására a rendőrség bevonásával minden szükséges előzetes intézkedést meg fog tenni.

"Amennyiben pedig az eseményen bármilyen, a jogszabályok betűjével vagy szellemével ellentétes fellépésre kerülne sor, úgy a kormány a leghatározottabban fel fog lépni és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy garantálja a rendet és a köznyugalmat, miként azt Cegléden is egyértelművé tette, amikor jelentős erőkkel vonult a helyszínre, megteremtve minden állampolgár biztonságát: vallási, etnikai, politikai hovatartozásuktól függetlenül" - olvasható a közleményben.