Túl nagynak látja a TEK hatalmát az ombudsman

Vágólapra másolva!
A TEK miatt módosítaná a nemzetbiztonsági törvényt az ombudsman. Szabó Máté szerint a jelenlegi törvény nem nyújt hatékony jogorvoslati lehetőségeket a TEK által végzett titkos információgyűjtési eljárásokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman felkérte a belügyminisztert, kezdeményezze a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) által végzett titkos információgyűjtési eljárásokkal szemben meglegyen a hatékony jogorvoslat lehetősége.

Az alapvető jogok biztosa szerdán közzétett jelentésében rámutatott arra: 2012 januárjától a TEK titokban információt gyűjthet, amire a nemzetbiztonsági szolgálatokra vonatkozó törvény ad felhatalmazást. Ez a törvény azonban - szemben a rendőrségről szólóval - nem tartalmaz hatékony jogorvoslati rendszert, pedig az Európa Tanács ajánlása szerint az állampolgárok számára biztosítani kellene, hogy betekinthessenek a szolgálatok által összegyűjtött és tárolt információkba, kivéve, ha az a törvény által pontosan körülhatárolt szempontok alapján nemzetbiztonsági érdeket sértene - közölte Szabó Máté.

Az ombudsman hangsúlyozza: a jog uralmának a titkosszolgálatok működése során is érvényesülnie kell, vagyis megfelelő szabályozással minimalizálni kell az önkényes jogalkalmazás lehetőségét.